VIDEÓ+GALÉRIA

2019.07.24. 17:24

Folytatódik a szolnoki helikopterbázis honvédelmi tábora

A héten is folyatódik a MH 86. Szolnok Helikopterbázis Honvédelmi tábora. A közel ötven középiskolás szerdán a légierő világába nyert betekintést, illetve egy Mi-17-es szállítóhelikopterrel is utazhattak.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Fodor Orsolya

Pörög a rotor, zúg a helikopter. A szél annyira fúj, hogy szinte elsodorja a sorakozó fiatalokat. A rend és fegyelem elengedhetetlen egy ilyen helyzetben, tudják ezt a Honvédelmi Tábor résztvevői is. A MH 86. Szolnok Helikopterbázis által szervezett egyhetes nyári elfoglaltság második turnusára közel ötven középiskolás korú fiatal jelentkezett.

Szerdán a légierő rejtelmeibe nyerhettek betekintést, és egy Mi-17-es szállítóhelikopteren is utazhattak a bátor táborozók.

– Igazi élmény ez számukra, hiszen nem sok középiskolás mondhatja el magáról az országban, hogy katonai helikopterrel repülhettek– mondta Mádi Lajos az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alezredese, a tábor szervezője.

– Idén már negyedszer jelentkeztem a táborba. Minden évben helikopterezünk, az első alkalommal végigsírtam az utat, annyira féltem, mert tériszonyos vagyok és a gépek is hangosak, de azóta megszoktam, egyre felszabadultabb vagyok – mesélte a tizenhét éves Törőcsik Fanni Barbara, aki Budapestről érkezett a megyeszékhelyünkre. Szerinte türelmesek a kiképzők és nagyon jó a hangulat.

A tizennégy éves, ugyancsak budapesti Kovács Levente Márkot a légierő, a járművek és az ejtőernyős hadosztály csábította Szolnokra. Videókat és tematikákat böngészve választotta ezt a tábort.

Kiskora óta érdekli a repülés. És bár első alkalommal utazik helikopterrel egy cseppet sem látszik izgatottnak.

– Tudom, hogy jó pilóták vannak, biztosan élvezetes lesz – mondta a fiatalember, aki légidesszantos vagy pilóta képzésen szeretne részt venni a jövőben.

Kiss Dániel az MH 86. Szolnok Helikopterbázis őrmestere a felszállás előtt eligazítást tartott, felhívta a figyelmet a zajvédő fülhallgató viselésének fontosságára és a biztonsági öv használatára is.

A helikopter ötszáz méterre emelkedett és két kört tett Szolnok felett. Figyelve a jellegzetes épületeket a helyiek még a lakóházaikat is megtalálhatták. A repülés után az először utazók közül sokan megszólalni sem tudtak. A táborozók egyetértettek abban, hogy olyan élmény ez, ami nem mindenkinek adatik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában