versenytánc

2019.07.30. 17:20

Táncospárként is bizonyítanak a besenyszögi testvérek

Az öt éve együtt táncoló testvérpár sikerekkel veszi a kihívásokat. Igaz, Alex és Ivett több partnerrel való táncolás után, valamint edzőik biztatására döntöttek amellett, hogy testvérpárként próbálják ki magukat a parketten. A Szoldance TSE színeiben versenyző fiatalok Besenyszög számos rendezvényét színesítik előadásaikkal.

P. Pusztai Nóra

A Szoldance TSE színeiben versenyző fiatalok Besenyszög számos rendezvényét színesítik előadásaikkal

Forrás: Beküldött fotó

A helyi táncoslábú Igaz család fiatal generációja közel öt éve testvérpárként szebbnél szebb eredményeket elérve ropja a parketten. Igaz, Alex gyerekkorában több sportágba is belekóstolt – többek között versenyszerűen karatézott hosszú éveken keresztül –, melyekben sikereket ért el, azonban nagybátyja ösztönzésére próbálta ki magát a versenytánc világában.

– Apukánk testvére, Igaz Tibor is táncos volt, ő javasolta tíz évvel ezelőtt, hogy tegyem próbára magamat ebben a sportágban, hiszen ő és húga is sikeres versenytáncosok voltak együtt – mondta Alex.

– Bementünk a táncterembe, és magával ragadott a hangulat. De eleinte nem tudtuk eldönteni, mennyire komolyan szeretnénk ezzel foglalkozni és a megfelelő partnert sem sikerült megtalálni – hangsúlyozta Ivett.

Több partnerrel is táncoltak külön-külön eredményesen, de tanulmányok és egyéb tényezők miatt nem sikerült megtalálni egymással a teljes összhangot. Majd öt évnyi szárnypróbálgatás után, immár fiatal felnőttként megértek arra, hogy a parketten egy párt alkossanak. És míg az interjú során inkább Ivett kezében volt az irányítás, tánc közben Alex vezeti partnernőjét. Így alkotnak ők egy sikeres csapatot.

A Szoldance TSE színeiben versenyző fiatalok Besenyszög számos rendezvényét színesítik előadásaikkal
Fotó: Beküldött fotó

– Így, hogy együtt táncolunk, a magánéletbeli dolgokat és az edzéseket, magánórákat is könnyebb összeegyeztetni. Eleinte csak hobbi versenyeken vettünk részt, három éve járunk komolyabb országos megméretésekre a Szoldance TSE színeiben – avatott be a testvérpár.

Az edzések mind fizikailag, mind szellemileg megterhelőek. Az egyesület edzői, Püspöki Dávid és Püspöki-Markó Ágnes a próbák során versenyszituációs helyzeteket teremtve biztosítják a felkészülést. Hetente kétszer edzenek Szolnokon, valamint különórákra is járnak, hogy minél jobb eredményeket érhessenek el. Havonta több alkalommal versenyeken vesznek részt, ahol latin-amerikai táncokat adnak elő. Edzőik segítségével a magánórákon alaposan begyakorolják az adott táncok technikáit, valamint tanácsokat kapnak.

– A táncruhák alapötleteit külföldi versenyzők videóiból merítjük, az edzőink pedig segítenek abban, hogy az aktuális trendhez és a mi egyéniségünkhöz is minél jobban illeszkedjenek. Egy koreográfia betanulása körülbelül néhány magánórát vesz igénybe, ugyanakkor annak alaposabb begyakorlása sok időt és állóképességet kíván meg mindenkitől – emelték ki a táncosok.

Míg Ivettnek a rumba, addig Alexnek a pörgősebb szamba a kedvenc tánca. A versenyeken az értékelésnél a stílus és az előadásmód legalább olyan fontos, mint a lépések. A latin táncokra a szenvedély a jellemző, ez viszont az előadásmód gyakorlásával könnyen elsajátítható. Az összhanghoz a két különböző személyiségnek együtt kell megalkotnia a szemet gyönyörködtető produkciót.

Jelenleg az Igaz testvérek C osztályos felnőtt páros. A különböző osztályok közötti szintlépés pontrendszer alapján történik. Az utóbbi időben hónapról hónapra a táncosok a döntőben, illetve a dobogón végeznek. Eredményeik közül a szegedi Szőke Tisza Nemzetközi Táncversenyen elért bajnoki cím megszerzésére a legbüszkébbek.

Besenyszögön lépnek fel

Szamba, rumba, cha-cha-cha, pasa doble – csak néhány latin tánc, ami az Igaz testvérek repertoárjában szerepel. A besenyszögi Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár a mindennapi próbákra is lehetőséget biztosít.

– A város rendezvényein fellépéseknek is helyet adunk a fiatal testvérpárnak, akik színvonalas műsoraikkal emelik az események fényét – mondta Danyi Gyuláné, a művelődési ház vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában