TISZASZENTIMRE

2019.07.03. 17:16

Tűkön ülve várják, hogy elkezdődjön a falu körüli utak javítása

Az áramszolgáltató szakemberei éppen fázisbővítést végeznek Tiszaszentimrén. Darus, kosaras járművek között szlalomozunk, ahogy a jól ismert kanyarokat szelve Tiszafüred, Tiszaszőlős felől belépünk a faluba. Rázós út ez, akárhányszor teszi meg az ember.

Ujvári László

Csendes, de élettel teli község képét mutatja Tiszaszentimre egy átlagos hétköznap délután.

Fotó: Ujvári László

Úttalan utakon juthat el az ember a járási központ felől Tiszaszentimrére, legalábbis az egyik helyi lakos szerint. Ők napi szinten ezeken a holdbéli tájra emlékeztető utakon járnak, már úgy ismerik, mint a tenyerüket. Vélhetően azonban nem sokáig kell az évek során megszokott körülmények között közlekedniük.

Év elején jött a hír, hogy sokak örömére már idén elkezdődhet a Szentimre környéki utak felújítása. Régi vágya ez a lakosoknak, de a környéken élőknek is. A hírt Koczúrné Tóth Ibolya polgármester jelentette be az önkormányzat közösségi oldalán. A felújítást azóta tűkön ülve várja a lakosság.

– Éppen itt lenne már az ideje, hogy történjen valami, a helyiek nagyon várják – mondta egy hölgy a Fő út melletti dohányboltban. Először a Tomajmonostora felé vezető szakaszt, majd Tiszaszőlős irányába újítják fel az utat. Azon túl, hogy örülnek neki, a helyiek csavarnának egyet a folyamaton.

– Először inkább Tiszaszőlős felé kellene kezdeni. Tiszafüred a járásszékhely, oda megyünk a legtöbben és leggyakrabban. Tomajmonostora felé kevesebben közlekednek – magyarázta.

Csendes, de élettel teli község képét mutatja Tiszaszentimre egy átlagos hétköznap délután. A Fő úton nem a szél görgette, kiszáradt ördögszekérrel, hanem a falun áthaladó személyautókkal és mezőgazdasági munkagépekkel találkozik az ember. Az egyik oldalon idős hölgy rendezgeti a ház előtti, utcafronti kertet, a másik oldalon kismama tologatja babakocsiban az éppen síró csöppséget.

– Nehéz lenne ráismerni a falura, ha évtizedek múltán most visszajönnék ide. Én még emlékszem, milyen volt húsz-harminc, vagy akár negyven évvel ezelőtt. Nemegyszer toltam a kerékpárt gumicsizmában az esőtől sárosra áztatott Fő úton – idézte fel előbbi.

Marika néni az egész életét a faluban töltötte. Meglátása szerint sokat lépett előre a település, élhetőbbé vált az évtizedek alatt.

– Kevés a fiatal. Sajnos – állapította meg keserű szájízzel, közben nagyot rántott a gyökerével makacsul ragaszkodó gyomon.

– A munkahelyek hiánya elkényszeríti innen a fiatalokat – jegyezte meg.

Egy évvel ezelőtt kis paprikaüzem kezdte meg működését a faluban, de az is csak néhány főnek biztosít megélhetést. Mikor erre emlékeztetjük, csak annyit mond: Szép és jó ez, de sok ilyen kellene. Még ötöt, hatot kellene idehozni!

Csendes, de élettel teli község képét mutatja Tiszaszentimre egy átlagos hétköznap délután.
Fotó: Ujvári László

A településen tényleg hiányoznak a térségi szinten is tőkeerős vállalkozások, a faluban a mezőgazdaság és az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató. Ez azonban nemcsak Tiszaszentimre, hanem általában véve a magyar vidék, a kis falvak betegsége.

– Csendes kis falu ez, ilyen volt mindig – állapította meg Szatmári Andorné az egyik büfében.

– A fiatalok elmennek, a falu pedig szépen lassan elöregedik. A megüresedő házakat pedig külföldiek vásárolják fel, főleg hollandok – mesélte.

Külföldiek is veszik a házakat

A helyiek felfigyeltek arra, hogy a külföldiek előszeretettel vásárolnak házakat a falu szélén, minél távolabb a központtól. Előnyben részesítik a csendes környezetet, hiszen pihenni, kikapcsolódni jönnek Tiszaszentimrére. Úgy tűnik, éppen a csend és a nyugalom a falu legnagyobb értéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában