SZOLNOK/KASZÓ

2019.08.09. 13:59

A Széchenyi Tanoda diákjai Somogy „zöld szívében” táboroztak

A lakótelepi hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő szolnoki Széchenyi Tanoda tanulságos és élménydús üdülést is biztosított diákjainak. Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjének háborítatlan csendjében, a Kaszó településnél található Sakál Tanyán pihenhettek és szórakozhattak a gyermekek. Az idő is kegyes volt az erdei táborozókhoz, változatos elfoglaltságról pedig a szervezők gondoskodtak.

Kovács Berta

A tábortűz meghitt lángjánál némely estéken szalonnát nyársaltak a gyerekek és kísérőik

Forrás: Beküldött fotók

– Táborunk fő célja az volt, hogy gyermekeinket a környezeti nevelés, a „természet szeretete” szemléletének kialakításával is megismertessük, egy héten át tartó tematikus programok és foglalkozások segítségével – hangsúlyozta dr. Molnár Beáta, a tanodát működtető Contact Mksz elnöke, aki maga is elkísérte pártfogoltjaikat.

Már a megérkezés délutánján megkezdődtek a kalandok, melyekből minden napra jutott.

– Szakmai vezetés igénybevételével az erdei környezetet, a helyi növény- és állatvilágot, a védett és ritka fajokat különböző módokon ismerhettük meg a vadasparkban. Két és fél hektáron mutatták be a kaszói vadászterületen élő nagyvadféleség – a gímszarvas, a dámvad, az őz, a vaddisznó – képviselőit természetes környezetükben.

A tábortűz meghitt lángjánál némely estéken szalonnát nyársaltak a gyerekek és kísérőik
Fotó: Beküldött fotók

– A különböző állatfajok között táblák segítettek eligazodni – sorolta élményeiket dr. Molnár Beáta. – Ellátogattunk a 2017-ben épült, közel tíz méter magas, százhuszonnégy méter hosszú Lombkorona tanösvényre, amelyen végigsétálva, megismerhettük a belső-somogyi erdők világát.

A felső szinten egy hídszerkezeten halad az út. A kétszáz köbméter faanyag felhasználásával készült hidat hosszában több helyen „megtöri” egy-egy pihenő, illetve a létesítményt egy függőhídelem teszi még izgalmasabbá. A sétány végén egy „láthatatlan” les kapott helyet, ahonnan vadlesre is lehetőség nyílt.

A fel- és lejárókon, valamint a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblák segítségével ismerhettük meg a gyertyános-tölgyes erdő szintezettségét, valamint növény- és állatvilágát. A teljes hosszában a fák között haladó erdei kisvasútvonal csodálatos tájon haladt át! A változatos erdőállományok, a Baláta-tó természetvédelmi területe, a természeti környezet sokszínű élővilágával felejthetetlen élményt nyújtott számunkra.

Elutaztak a Katica-tanyára is, mely egy tizenkét hektáros területen fekvő igazi élményparadicsomnak bizonyult. Kicsi és nagyobb gyerme­kek és a felnőttek is remekül érezték magukat, hiszen rengeteg játékot és eszközt kipróbálhattak, beltéri csúszdákat, vízi parkot, vízibicikliket, kültéri játékokat, gokartot, erdei kötélpályát, Matyivonatot, és még rengeteg egyéb játékot.

A reggelek általában tornával kezdődtek
Fotó: Beküldött fotó

– A nagyatádi strandon többször is megfordultunk, ahol a hűs fák árnyékában, a medencékben töltve pár órát pihentük ki az izgalmasabb programok fáradalmait – árulta el a főszervező. – A táborban természetesen nem maradhatott el a tábortűz sem, melynek lángjánál pillecukrot és szalonnát is sütöttek a gyerekek, megosztva élményeiket.

„Életem legjobb tábora volt ez!” – harsogták a gyermekeink, ez nekünk, szervezőknek is nagy sikerélmény – tette hozzá Beáta. – Ugyanakkor valóban különleges hetet töltöttünk el Somogyban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában