SZOLNOK/RÚDSPORT

2019.08.11. 07:00

Káprázatos műsorral léptek fel a szolnoki rúdsportosok Romániában

A romániai Szalacsba hívták bemutatózni a szolnoki rúdsportoló lányokat. Egy nagyszabású vidéki fesztiválon kápráztatták el a közönséget lélegzetelállító produkcióikkal. Az esemény azért is különleges, mert elsőként mutattak be karikás műsort, amely a jó és rossz szembeállításáról szólt.

Szabó Lilla Laura

A páros trükköknél fontos a bizalom és az összhang, ami az „ördögöknél” is remekül működik.

Forrás: Beküldött fotó

A lányok az angyal és ördögök harcát vitték fel a cirkuszi artisták által is használt vaskarikára. Egyéni és páros elemekkel játszották el a történetet a felfüggesztett sportszeren. Edzőjük, Kozma Nikolett, aki szintén szerepelt a műsorban, mint angyal karakter, pozitívan nyilatkozott az eseményről.

– Már a korábbi években is volt szerencsénk fellépni Szalacson, akkor csak rúdsportbemutatót tartottunk. Idén azonban mindkét eszközt vittük, de azt hiszem, a karikázás különösen jól sikerült – számolt be lelkesen. Megosztotta azt is, hogy jó érzéssel érkeztek a helyszínre, ahol már nagyon várták őket, több mint kétezren voltak kíváncsiak a sportolókra.

– Teljesen más érzés művészi vonatkozásban szerepelni a karikán. A versenyeken szabályok vannak és szoros menetrend. Egy ilyen rendezvényen azonban könnyebben belevisszük az elemekbe a saját személyiségünket is. Így minden mozdulat finomabbá, szebbé válik, önfeledtebb a szereplés. Ezt a nézők megérzik, talán ezért is tetszik nekik annyira – fejtette ki Nikolett.

A művészi téma nagyobb szabadságot ad az önkifejezésre, így a lányok előadása még inkább elvarázsolta a közönséget.
Fotó: Beküldött fotó

Persze alapos felkészülés előzte meg a produkciót. A lányok több héten át gyakoroltak, hogy az egyéni és párosan bemutatott trükköket megfelelően kivitelezhessék.

– A bizalom nagyon fontos, ezt már a versenyen megtanultam. Az ott szerzett tapasztalatok segítettek, hogy a fellépésen is magabiztos legyek. Persze izgultam egy kicsit, hiszen hatalmas tömeg volt kíváncsi ránk. De nagyon élveztem a szereplést! – vette át a szót Szabó Patrícia Renáta, a trió egyik ördögét alakító tagja. Hozzátette, hogy a performanszuk végén nagyon sok gyerek szeretett volna közös fotót készíteni velük. Sőt! Még aláírást is kértek tőlük.

A páros trükköknél fontos a bizalom és az összhang, ami az „ördögöknél” is remekül működik.
Fotó: Beküldött fotó

– Számomra ez volt az első karikás fellépés. Fiatalabb koromban néptáncosként szerepeltem, de ez most más élmény volt. Ennyi lelkes emberrel még nem találkoztam! A kislányok pedig nagyon aranyosak voltak! A műsor végén odaszaladtak hozzánk és kérdezgettek, hogyan lehet megtanulni mindezt és hol? Készíthetnek-e fotót velünk? Mintha sztárok lennénk! – mesélte lelkesen Simon Szandra, a csapat másik „ördöge”.

Persze a rúdsportbemutató is látványos volt. A stúdió egyik kiváló atlétája, Somogyi Adrienn, valamint Kozma Nikolett mutattak be egyéni elemeket, illetve párosban szintén megcsillogtatták tehetségüket.

– Én magam is a közönség szeretetét és őszinte érdeklődését emelném ki. A rajongásuk szinte hihetetlen, életemben nem kértek még tőlem aláírásokat, itt pedig nem győztem osztogatni. Felemelő élmény volt! – idézte fel a különleges pillanatokat Adrienn.

Az atléták éppen látványos erőelemeket mutatnak be a rúdon.
Fotó: Beküldött fotó

Az erő és a szépség sportjai

A rúd- és karikasport igen nagy kitartást igényel, ám előképzettség nem feltétlenül szükséges a művelésükhöz. Az elemek elsajátítása fokozatosan történik, az erőnlét is ennek megfelelően fejlődik. Mindkét mozgásforma ötvözi a talajtorna, balett és jóga elemeit. Az előbbi sport eszköze egy általában négy méter magasságban és a talajon rögzített króm vagy fém rúd. A karika esetében egy átlagosan kilencvenöt centiméter átmérőjű vas karikát rögzítenek változatos magasságokban. Ezen mutatnak be trükköket, miközben egyensúlyoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában