galériával

2019.09.21. 07:00

A megye napját ünnepelték Szolnokon

A térségi identitás erősítése céljából rendezték meg Jász-Nagykun-Szolnok megye napját, mely ezentúl évente színesítheti a környék kulturális arculatát. Az esemény a megyei közgyűlés munkaülését követően nyílt meg a nagyközönség előtt.

Hartai Gergely

Pénteken délelőtt tartotta utolsó munkaülését a megyei közgyűlés, melyen a megyei önkormányzat 2014 és 2019 közti gazdasági programjának végrehajtásáról tanácskozott a testület. A program beszámolójából kiderült, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forráskerete a megyébe érkezett uniós források mintegy egynegyedét teszi ki.

A TOP megyei keretéből bővül például 18 ipari park és iparterület, létrejön két inkubátorház, támogatást kapott 24 turisztikai projekt, 9 összekötőút újul meg, 37 projekt keretében bölcsődék és óvodák épülnek és újulnak, 20 város központja válik élhetőbbé. Emellett 18 településen valósul meg belvízrendezés, 80 projekt keretében önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése történik meg, és 39 fejlesztés érinti a szociális és egészségügyi alapellátást.

A hivatalos esemény után a megyeháza díszterme adott otthont a közgyűlés ünnepi ülésének. A megnyitón elhangzott, a megyei önkormányzat kiemelt célja a térségi identitás és közösségfejlesztés erősítése. Ennek jegyében került sor a hagyományteremtő céllal megrendezett ünnepségre, Jász-Nagykun-Szolnok megye napjára.

– A megyei közgyűlés döntése értelmében, egy nyertes uniós pályázat támogatása által tudjuk a helyi identitás megőrzését támogatni – taglalta köszöntőjében Piroska Miklós. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette, bízik benne, hogy a megyenap hagyománya nem csupán az elkövetkezendő néhány évet jelenti, hanem hosszú évtizedekig színesíti majd a térség kulturális arculatát.

– Felemelő érzés egy olyan pillanatot megélni, amikor sikerül egy eddig nem létező, új eseményt elindítani. A megye napja egy ilyen alkalom – vélekedett Berkó Attila megyei kormánymegbízott, aki hangsúlyozta, a közös célok és elképzelések megvalósítása képezheti a program alapvető üzenetét.

Az első megyenapi rendezvényeknek, a szabadtéri hagyományőrző és kézműves programoknak a Tiszai hajósok tere szolgált helyszínül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában