GALÉRIÁVAL

2019.09.30. 13:57

Ezreket vonzott a szolnoki Tiszai Hal Napja

Halászlé és különféle halételek illata lengte be a Tisza-partot. Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Tiszai Hal Napját és a Sparhelt Fesztivált a szolnoki Tiszai hajósok terén, ahová a szombati borús idő ellenére is sokan kilátogattak.

P. Pusztai Nóra

A Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének meghívásos horgászversenye nyitotta a programok sorát. A szervezők a legkisebbekre is gondolva, a parton felállítottak egy kis medencét, amiből bárki kifoghatta az uszonyosokat.

– Igyekszünk minden évben eljönni, mert a kisfiam nagyon élvezi, ha láthatja, hogyan úsznak a halak, én meg szívesen kóstolom a különféle halételeket – felelte Kovács Nóra, aki hároméves fiával épp a kialakított gyerekhorgász medence mellett ácsorgott, pecabottal a kezében.

– A halkultúra és halgasztronómia bemutatása mellett a gyerekeknek és felnőtteknek számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít a Tiszai Hal Napja – mondta Ribár Zsuzsanna, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. szervezési csoportjának vezetője, aki hozzátette, az előző évekhez képest még tovább tudták bővíteni a halas gasztronómiát.

Hosszú sorok kígyóztak a különféle vendéglátóegységek előtt, ami jól mutatta a rendezvény növekvő népszerűségét, a helyiek szívesen kóstolták a különlegesen ínycsiklandó étkeket, egyebek mellett például a haltepertőt is. De a halat kevésbé kedvelőkre is gondoltak a szervezők, és meghívták Tiszainoka híres lángossütőit.

– Saját, titkos recept alapján készítjük lángosunkat, melynek híre Szolnokra is eljutott – taglalta Kiss Erzsébet Eliza, Tiszainoka polgármestere. Eleget téve az invitálásnak, kora reggeltől egészen késő délutánig sült a különleges finomság a Tisza-parton.

A gasztronómia mellett számos kulturális és játékos program szórakoztatta az érdeklődőket. A horgászathoz kapcsolódó kiállításokon megismerhették a hálókötést, valamint egyéb hagyományos és modern pecafelszerelést. A családosokat népi fajátékok vonzották a térre, a kézművessátraknál a mézeskalács-díszítést, a tutajkészítést és a vesszőfonást is kipróbálhatták a gyerekek.

A hagyományokhoz híven, kecsegét is telepítettek a Tiszába, dupláját a tavalyi mennyiségnek. A méltán népszerű program keretében ezrek látogattak ki a Tisza-partra hétvégén.

A cikk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában