SZOLNOK

2019.09.26. 11:30

Fórum: fejlődnek a képzések, gyarapszik a gazdaság

Szakképzési fórumra várták a területen dolgozó szakembereket szerdán délelőtt a szolnoki városháza Dísztermébe. A rendezvényen a résztvevők megismerték a képzéssel kapcsolatos új szabályozásokat és egyéb aktualitásokat is.

P. Pusztai Nóra

Dr. Sziráki András a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke a megnyitón elmondta, hogy a fejlődés előrehaladásának kulcskérdése a tudásbázis. Hozzátette: az eddigi erőfeszítések eredményesek voltak, hiszen megyénk gazdasága évről évre dinamikusan fejlődik, a képzések különböző területeinek fejlődése okozza a gazdaság gyarapodását.

– Minden földrajzi térségben, így Szolnokon is érdemes feltérképezni, hogy a helyi ipar szempontjából milyen kereslet mutatkozik meg, figyelembe véve a tendenciákat, mely változásokat rugalmasan követik le a képzések – mondta Kucsák László a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke, aki a szakképzés változásairól beszélt előadásában.

A kamara megváltozott szerepköréről Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója ejtett szót, kiemelve az ösztöndíjrendszer átalakulását is.

– A gazdasági igények megfogalmazása, valamint a pályaorientáció a kamara két fő feladata, így minél többen megismerhetik a szakképzésben rejlő lehetőségeket. A technika fejlődésének nyomon követése és a gyakorlatorientált képzések kidolgozása kerül a középpontba. Országszerte jellemző tendencia, hogy szakképzésre többen jelentkeznek, mint gimnáziumokba, de még mindig számos hiányszakma van hazánkban. Elsősorban a műszaki, informatikai valamint az építőipar területeire vár átalakítás – mondta az igazgató asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában