jászkunság

2019.09.06. 09:30

Gyümölccsel, zöldséggel és főzelékkel kezdhetjük a hozzátáplálást

A csecsemőkorban a legnagyobb ütemű a kisgyermekek fejlődése, melyet az első hat hónapban az anyatej megfelelően biztosít. Az évről évre változó hozzátáplálási ajánlások is ezt szolgálják.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Shutterstock

Fotó: morrowlight

Szabó Csilla szolnoki védőnő elmondta, hogy a gyermekorvossal konzultálva lehet és érdemes megkezdeni a hozzátáplálást. Izgalmas, kihívásokkal teli időszak ez, amit az anyatej mennyiségének csökkenésekor kell elkezdeni.

– Központi ajánlás szerint javasoljuk a szülőknek a bizonyos korokban adható gyümölcsöket és zöldségeket, de nincsenek szigorú szabályok sem a sorrendet, sem az adagokat tekintve – mondta a védőnő.

Azért az évtizedek alatt az nem változott, hogy az alma és az őszibarack az első a sorban. A jelenlegi tanácsok alapján a meggy és a sárgadinnye követheti őket a sorban.

A főzelékek közül a burgonyával és az édesburgonyával kezdhetünk, ezután a répa, a sütőtök, a saláta, a brokkoli és a cukkini kóstoltatható. A nagy rosttartalmú, nehezebben emészthető hüvelyesek és a káposztafélék a végére maradnak.

– Először a tízórait érdemes kiváltani, majd az ebéd előtt a rendszeresség és fokozatosság elveit szem előtt tartva kínálhatóak az elkészített ételek. A gyermek saját igényeihez igazítva lehet emelni az adagot. Az új ízt a hatásokat figyelve, négy-öt napig kóstolja a kisgyermek – hangsúlyozta Szabó Csilla.

Az aktuális ajánlás szerint a glutén bevezetése hét hónapos korig kis adagokban történjen meg. A tojásra, tejre, halra és más allergénekre a családi halmozódás miatt külön figyelni kell. Folyadékpótlásra vizet vagy cukor nélküli teát ajánlanak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában