VÉLEMÉNY

2019.09.30. 13:57

Nem véletlenül vált népszerűvé a tiszai halászlé...

Éljenek a halak! Hetedik alkalommal ünnepelhettük meg őket Szolnokon, a Tiszai Hal Napján, amely, ha nem is hetedhét országra szólt, mindenesetre számos érdeklődőt vonzott. Ki a fesztiválhangulatért, ki a halas finomságokért, ki pedig a színpadi programokért látogatott ki a Tiszai hajósok terére.

Kovács Berta

A tiszai uszonyosok mindig is jelentős szerepet töltöttek be a folyó mellett lakók életében. Nem véletlenül vált népszerűvé és ismertté a tiszai halászlé, melynek a régi, hivatásos halfogók is oly’ nagy mesterei voltak. E finomságból ezúttal is kóstolhattak az érdeklődők, és rotyogtathattak saját szájízük szerinti változatot a bográcsozós csapatok. Az uszonyosokkal is ismerkedhettek a halak világában kevéssé járatosak, ehhez még csak a vízpartig sem kellett elfáradniuk, hiszen a kérészes díszkút ezúttal is „halsimogatóvá” avanzsált.

Bár a megszeppent halak tapogatni azért most sem engedték magukat. Megszemlélni azonban nagyon jól meg lehetett őket, hisz’ úszkált itt ponty, harcsa, kárász, amur és csuka – szőke folyónk élővilágának legjelesebb képviselői. Reméljük, természetes élőhelyükön is minél tovább, nagy számban megmaradnak, nem csak a pecások örömére. Eme szabadidősporthoz a szokásos kis medencénél, a horgászpalántáknak „felkínált” halakkal igyekeztek kedvet teremteni, bár ez a kopoltyúsokat valószínűleg kevésbé lelkesítette...

Legjobban bizonyára most is a kecsegék örültek, melyek átesve a telepítésbe besegítő gyerekek gyentelésén, végre természetes környezetben folytathatták halneveldében megkezdett életüket.

Éljenek és sokasodjanak uszonyos társaikkal, hogy évek múltán is legyen mit ünnepelnünk a Tiszai Hal Napján!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában