Szolnok

2019.10.11. 11:30

Az önkéntesek megtisztították a folyópartot

Gumikesztyűket és zsákokat ragadtak azok az önkéntesek, akik több mint egy órán keresztül szedték a szemetet csütörtök délután a szolnoki Tisza-Zagyva torkolatnál.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Nagyon fontos számomra a környezetvédelem, szeretném, hogyha nagyon sokáig ilyen szép maradna a Tisza partunk, de nincs messze tőlünk a Tisza-tó sem. Mindenképpen fontos, hogy megőrizzük ezek szépségét, hogy ne csak mi élvezhessük, hanem később az unokáink is – mondta az egyik önkéntes, Kovács-Jakus Anita.

A szemétszedő akció a négy évvel ezelőtt elindított Tiszta tó a Tisza-tó című program negyedik ütemének zárórendezvénye volt.

– Még 2016 tavaszán kezdtük el a szelektív hulladékgyűjtő szigetek kihelyezését az önkormányzatok segítségével a Tisza-tavi kempingeknél, kikötőknél. Az első két ütemben több mint negyven helyre került hulladékgyűjtő. Igénylik és keresik az emberek ezeket, a Tisza-tónál ezek már elfogadott, megszokott dologgá váltak – mondta az erről szóló sajtótájékoztatón F. Kovács Sándor, a Tisza-tó térségének országgyűlési képviselője.

A program legfontosabb célja a környezettudatos szemléletformálás.

– Közel húsz fát ültettünk el Tiszaderzsen és Poroszlón a Tiszta tó a Tisza-tó negyedik ütemében. Emellett egy nagyon nagy érdeklődésre számot tartó ökoshow-t rendeztünk Abádszalókon, az általános iskolásokat megszólító utazó roadshow-val Berekfürdőn és Kiskörén is jelen voltunk – mondta a programokról Galó Anita, a projekt szakmai vezetője. Hozzátette, a program része volt az október harmadikán Tiszafüreden megrendezett Tisza- tavi Polgármesterek Találkozója, a rendezvény középpontjában a Tisza-tó fenntarthatóságának jövőbeni kihívásai álltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában