Szolnok

2019.10.11. 11:30

Partnerségi Fórumot tartott a Civil Tanács

A Civil Tanács kezdeményezésére Partnerségi Fórumot tartottak a közelmúltban Szolnokon.

Kovács Berta

Az elmúlt évek eredményeiről számolt be a Civil Információs Centrum

Forrás: Csabai István

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban megtartott rendezvényen a Civil Kerekasztalokat alkotó civil szervezetek vezetői, a Civil Információs Centrum, valamint a szolnoki polgármesteri hivatal érintett civil kérdésekben érintett munkatársai és Szalay Ferenc polgármester értékelte együttműködésük eredményességét, a Civil Stratégia megvalósulását.

– Szolnok megyei jogú város egyike azoknak a városoknak, ahol a civil szervezetek igen korán megkezdték az együttműködést és a közös gondolkodást. Egymás megértése bizony hosszadalmas folyamat, de mi ebben elöl jártunk – hangsúlyozta dr. Nagyné Varga Ilona, a Civil Tanács elnöke. Arról is beszélt, hogy 3 éve újították meg legutoljára a Civil Stratégiát, ami a együttműködés alapja azzal az önkormányzati rendelettel együtt, mely az önszerveződő kerekasztalok vezetőiből álló Civil Tanácsot teszi az önkormányzat tárgyalópartnerének.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő kiemelte, olyan erős és színes hálót alkotnak a civil közösségek, ami dinamikus kincse a városnak, és amiben helyet kapnak az életstílushoz, életminőséghez kapcsolódó lehetőségek csakúgy, mint az egymás megsegítése, az érdekek képviselete.

Az elmúlt évek eredményeiről számolt be a Civil Információs Centrum
Fotó: Csabai István

A megyei Civil Információs Centrum (CIC) vezetője, dr. Molnár Beáta elmondta, közel 680 civil szervezet regisztrált a CIC-nél, megyénkben legtöbben egyesület formában tevékenykednek , a szabadidő, a sport, az oktatás és a kulturális tevékenységek területén tevékenykedők vannak jelen legnagyobb számban. A megyei szervezetek száma ugyan 4-7 százalékkal csökkent, de közel 5 százalékkal több pályázati forráshoz jutottak, mint korábban. 2020-tól 2 milliárd forinttal több lesz a megpályázható forrás.

Fehérváry Tünde, a Harmónia Kerekasztal vezetője, aki egyben az ÉN IS VAGYOK Mozgássérültek Egyesülete elnöke, majd Pesti Zoltánné, a Szociális és Foglalkoztatási Kerekasztal tagja, a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének elnöke ismertette tevékenységüket, melyet az önkormányzattal együttműködésben valósítanak meg, jelentős segítséget is kapva a várostól.

Bakos-Szabó Renáta, az Impulzus Egyesület szakmai vezetője is a város és a civil élet összekapcsolódásának szép példáját vázolta a hallgatóságnak.

A másik oldalról Szalay Ferenc polgármester is kifejtette, miként látja a civilekkel való kooperáció eredményességét, ami példaértékű. A város széleskörűen támogatja a civil szervezeteket, pénzügyi, infrastrukturális, szakmai segítséget nyújtva. A civil szférának az idei évben augusztus végéig 133 millió forint támogatást juttattak, ami egy város költségvetését tekintve igen jelentős összeg. Jelenleg 35 szervezettel 40 együttműködési szerződésük van.

Mindez Szolnok pezsgő civil életéről adott tanúbizonyságot, az egyes szervezetek aktívan hozzájárulnak a város kultúrájához, hagyományőrzéséhez, oktatásához, közösségi életéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában