SZOLNOK

2019.11.08. 16:30

Lisztérzékenységet is szűrtek az óvodákban

Az egészséghét keretében, a napokban végzik a megyeszékhely óvodáiban a lisztérzékenységi szűrést.

P. Pusztai Nóra

Pusztai János végezte a vizsgálatot

Fotó: Mészáros János

Az önkormányzat kiemelt figyelmet szentel a lakosok egészségi állapotának javítására és az annak megőrzését célzó tevékenységekre, melybe minden korosztályt igyekeznek bevonni.

Idén a tanköteles korú gyermekek ama vizsgálatát támogatja, melynek célja a tünet- és panaszmentes óvodások esetében a lisztérzékenység kimutatása, fennállásának valószínűsítése vagy kizárása.

A program eredményessége abban rejlik, hogy már gyermekkorban kiszűrhető ez a betegség. Az időben felismert és kezelt lisztérzékenyeknél jóval kevesebb eséllyel alakulhatnak ki további szövődmények. Az óvodások szülői hozzájárulást követően vesznek részt a szűrővizsgálaton.

– Még szeptemberben tájékoztattak arról, hogy ingyenes lehetőség van lisztérzékenységi szűrésre. Tavaly télen többször volt a gyermekünk kiütéses, és az orvos is jelezte, nagy a fiunk hasa, de eddig a vizsgálatok nem találtak semmit – mesélte Kuruczné Gajdos Adrienn, az ötéves Kurucz Pisti anyukája, akit megnyugtatott gyermeke eredménye.

– Tejre és más allergénekre is nézték, gondoltuk, ez se maradjon ki – tette hozzá.

– Egyre több ételérzékeny van az óvodában, fontos, hogy időben felfedezzék a betegséget – vélekedett Somogyiné Tálas Anikó, a Szolnoki Mustármag Római Katolikus Óvoda vezetője. Kiemelte, hogy évek óta szervezik a szűréseket az intézményükben, ahol a szülők nyitottan fogadták a lehetőséget. Tegnap délelőtt harminc kisgyermeket vizsgáltak meg a Mustármag óvodában.

Pusztai János végezte a vizsgálatot
Fotó: Mészáros János

– A Csipkerózsika programot még 2009-ben indítottuk el. A tanköteles korú óvodásokat vizsgáljuk, hiszen az ő szervezetükben már kimutatható a lisztérzékenységre jellemző ellenanyag, a vizsgálathoz egy csepp vér elegendő – mondta a szűrést végző cég szakembere, Pusztai János, majd hozzátette, hogy az eredményről tíz percen belül tájékoztatják az óvónőket, illetve a szülőket.

Idén a város intézményeiben összesen közel hatszáz óvodás vesz részt a programban, a lisztérzékenységi szűrésre mintegy két és fél millió forintnyi önkormányzati forrást fordít az város vezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában