Galériával

2019.11.08. 14:00

Olasz származású festő alkotása lett a hónap műtárgya Berényben

A jászberényi Szikra Galéria Hónap Műtárgya sorozat keretében kedden Chiovini Ferenc Munkácsy-díjas festő (1899-1981) Piros tetők című festményét mutatták be a művészetkedvelő közönségnek.

Illés Anita

A Besenyszögön született alkotó olasz származású családtagjai között sok művész található, akik hatottak pályaválasztására.

Szolnokon a Verseghy Ferenc Gimnáziumban érettségizett. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott 1924-ben, ahol mestere volt többek között Rudnay Gyula és Vágó Pál. Két évvel később Szolnokra költözött és meghatározó tagja lett a szolnoki művésztelepnek.

1935 és 1936 között a Római Magyar Akadémia freskófestő szakán tanult, műtermében még III. Viktor Emánuel olasz király is megfordult. Művészete jelentősen kötődik az Alföldhöz, megihlette ugyanis az alföldi ember élete, szokásai, az alföldi táj csodálatos világa.

Aba-Novák Vilmos freskófestővel részt vett a jászszentandrási templom freskóinak elkészítésében. Első egyéni kiállítása 1930-ban volt a Nemzeti Szalonban, 1932-ben bemutatkozott a Velencei Biennálén, a közönség számos egyéni és csoportos tárlaton megcsodálhatta alkotásait. A Piros tetők című festményt Kerekné Mihalik Judit rajzpedagógus, alkotó ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A művész életútját Metykó Béla helytörténeti kutató idézte fel. A Hónap Műtárgya novemberi rendezvényén közreműködött a Palotásy János Zeneiskola tanára és növendékei. A festmény november végéig tekinthető meg a galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában