galériával

2019.11.06. 20:00

Szabadon engedték a két gyógyult parlagi sast Jászberényben

Egy öreg és egy fiatal mentett parlagi sast engedtek vissza a természetbe szerdán a jászberényi Sasközpontból. Korábban mindkét fokozottan védett ragadozó madarat legyengülve találták meg, repülni sem tudtak. A megfelelő állatorvosi ellátás után kerültek a Sasközpontba, ahol gyógyulásuk tovább folytatódott, így már újra szabadon szárnyalnak.

Illés Anita

Az idősebb sas nyár végén került a Sasközpontba – tudtuk meg Juhász Tibortól, a Sasközpont vezetőjétől. A madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által koordinált parlagisas-védelmi projekt egyik partnerszervezete, a Szerb Madártani Egyesület munkatársa találta meg Orosháza közelében.

Az MME tájékoztatásából kiderült, hogy az állatot röpképtelen állapotban, legyengülve találták meg, ezért azonnal a Szegedi Vadasparkba vitték. Miután megkapta a megfelelő állatorvosi ellátást és gondozást hamar felépült és a Sasközpontba szállították. A fiatal sas lakossági bejelentés alapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz került, Somogyvámos közelében találtak rá. A szakemberek sérülés nyomait nem találtak a ragadozó madáron, de egyértelműen mérgezéses tüneteket mutatott, így a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosa vette kezelésbe.

Az állatkertből múlt héten szállították el a Sasközpontba, ahonnan szerdán mindkét parlagi sast sikeresen szabadon engedték. A fokozottan védett ragadozó madarakat hordozókban vitték ki az elengedés helyszínére. A fiatal sas azonnal kirepült, amikor felnyitották a hordozó tetejét. Az idősebb madár sem várt sokáig, irányba fordították a hordozót és máris szabadon szárnyalt. Az esemény előtt a madarakat műholdas jeladóval látták el. Juhász Tibor elmondta: ez azért fontos, hogy a természetbe történő visszailleszkedésüket is nyomon tudják követni.

Növekvő állomány

A parlagi sas fokozottan védett ragadozómadár, természetvédelmi értéke egymillió forint. Juhász Tibor, a jászberényi Sasközpont vezetője elmondta, hogy Magyarországon sikeres a parlagi sas védelem és szerencsére állománya fokozatosan növekszik. Az országon belül egyébként a Jászságban van az egyik legsűrűbb állománya a parlagi sasoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában