Közép-Tisza

2019.12.01. 15:30

Az árvízi biztonság növelése a legfontosabb céljuk

Mintegy 15,6 milliárd forintos támogatással elkezdődött az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság beruházásában a „Hullámtér rendezése a Közép-Tiszán” elnevezésű program, melynek részleteiről a napokban Vezsenyben és Tiszajenőn is tájékoztatták a lakókat.

Hartai Gergely

Vezsenyen lakossági fórumot tartottak a témában

Fotó: Mészáros János

A Közép-Tisza-vi­déki Vízügyi Igazgatóság közölte, a projekt célja a Tisza Szolnok és Csongrád közötti szakaszán a nagyvízi meder árvízlevezető képességének növeléséhez való hozzájárulás, az árvízi biztonság növelése. E program a Kisköre és Szolnok közötti hullámtéri projekt folytatása. A két program együtt több mint kétszázezer embert érint és mintegy huszonnyolc-ezermilliárd forintnyi vagyont érintő árvízi kockázat csökkentését szolgálja.

Vezsenyen lakossági fórumot tartottak a témában
Fotó: Mészáros János

Tájékoztattak továbbá, hogy a tervezett beavatkozások a Tisza-völgyi árvízvédelmi rendszer fejlesztésének keretében valósulnak meg. A projekt közvetlenül szolgálja a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése programban meghatározottakat, miszerint cél a tározók megépítése és a nagyvízi meder vízszállító képességének növelése által a Tisza teljes hazai szakaszán a rendkívüli árhullámok csúcsvízszintjeinek egy méterrel való csökkentése.

Ennek elérése érdekében a projekt adott szakaszon kettő-tizenkettő centiméteres csökkentéssel járul hozzá a már korábban épített három tározó és a Bivalytói töltésáthelyezés Kisköre és Csongrád között mért ötven-hetven centiméteres, és a megvalósulás alatt lévő Szolnok feletti hullámtéri projekt Vezsenyig terjedő negyven-ötven centiméteres árvízszint-csökkentő hatásaihoz.

A vízügyi igazgatóság arról is beszámolt, hogy a nagyvízi meder árvízleeresztő képességének növelése érdekében a tervezett fejlesztések közé tartozik egyebek közt a Vezsenyi-kanyar és a vezsenyi és tiszajenői nyári gátak rendezése, a művelési ágváltással járó beavatkozások a hullámtéren, a vezsenyi rév és a tiszaugi híd környezetében. De az intézkedések közt szerepel az árvízvédelmi töltés áthelyezése Tiszapüspökinél (Besenyszög-Fokorúpusztánál) is. A fejlesztésekkel érintett települések Vezseny, Besenyszög, Szolnok, Tiszajenő, valamint a Bács-Kiskun megyei Tiszaug.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában