Jászfényszaru

2019.12.30. 17:30

Az ipari fejlődés felszínre hozta a múlt értékes tárgyi emlékeit

Az elmúlt évtizedek ipari beruházásainak következtében Jászfényszarun elindultak azok az ásatások, melyek régészetileg a Jászság egyik legjobban kutatott településévé tették.

Illés Anita

A Jászfényszaruért Alapítvány jubileumi ünnepségén mutatták be a település gazdag régészeti leleteiről szóló könyvet

Fotó: Illés Anita

A Jászfényszaruért Alapítvány negyedszázados jubileumi rendezvényén mutatták be nemrég a város gazdag régészeti leleteiről, emlékeiről szóló önálló kötetet.

Az önkormányzat, a Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE) és a Jászfényszaruért Alapítvány szervezte jubileumi városházi ünnepségen mutatták be A Jászság kapuja, Jászfényszaru – Régészeti tanulmányok Jászfényszaruról című könyvet. A képekkel gazdagon illusztrált kötet kiadásának gondolata már tavaly felmerült, amikor a XXIV. Jász Világtalálkozó idején látványos időszaki tárlat nyílt a város régészeti leleteiből, kulturális emlékeiből a Jász Múzeumban. Gulyás András Zoltán régész, muzeológus elmondta, az akkori kiállítás szervezése során vették fel a kapcsolatot azokkal a szerzőkkel, akik tanulmányokat írtak a nemrég megjelent könyvbe.

A hiánypótló, tizenkilenc kutató tizennyolc tanulmányát közlő kiadványt dr. Mor­dovin Maxim, az ELTE MTK Régészettudományi Intézet Népvándorláskori és Középkori Régészeti Tanszékének egyetemi docense mutatta be a hallgatóságnak. Kiemelte azt a támogatást, társadalmi összefogást, aminek köszönhetően létrejött a szakmailag magas színvonalú, közérthető nyelvezetű tanulmánykötet. Hangsúlyozta, hogy számos izgalmas dolog derült ki a kutatómunkákból. Nem mindennapi dologként említette többek között a Kertész Róbert által feltárt nősténymamut temetkezési helyet.

Dr. Selmeczi László habil, nyugalmazott megyei múzeumigazgató, régész tanulmányában hangsúlyozta, hogy a régészeti feltárások és terepbejárások során Jászfényszaru környékén kilencvenhat lelőhelyet azonosítottak be, melyek azt mutatják, hogy a település környéke az utóbbi harminchatezer évben állandóan lakott volt. A könyv részletesen foglalkozik Jászfényszaru régészeti kutatásának történetével, bemutatja egyebek mellett a település őskori, római kori, avar kori régészeti emlékeit. A település gazdag szarmatalelőhely.

Támogatják az értékeket

A Jászfényszaruért Alapítvány ünnepségén az emlékezés lángját meggyújtva ajánlották az új könyvet elsősorban Mészáros László emlékére, aki az alapítvány elnöke, a város nyugalmazott címzetes főjegyzője volt. A civil szervezet történetét, tevékenységét Tóth Tibor, a FÉBE elnöke, helytörténész ismertette. Célja huszonöt éve a település tudományos, kulturális, oktatási és sportéletének támogatása, környezeti, esztétikai értékeinek megőrzése, gyarapítása és elismerése. Ezt szolgálja az új helytörténeti könyv is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában