SZOLNOK

2019.12.19. 19:13

Harmadával nőtt a gazdasági teljesítmény

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott otthont a Szolnoki Befektetői Üzleti Konferencia és Partnertalálkozónak. Az eseményen egyebek mellett a magyar gazdaságpolitika stratégiai irányvonalairól hallhattak az érdeklődők.

Hartai Gergely

Az esemény vendége volt dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is. Köszöntő szavaiban hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy hatékony és fenntartható termelési rendszereket hozzunk létre, melyekkel a kis- és középvállalkozásaink versenyképesek lehetnek itthon és a nemzetközi piacon egyaránt.

– Minden munkavállalásra képes fiatalt el kell juttatnunk oda, hogy legalább egy olyan szakképesítést adjunk nekik, amely a munkaerőpiac igényeire épül. Büszkék lehetünk arra, hogy Szolnokon több mint 9000 kis- és középvállalkozás van. A gazdaság jelentős részét ezek képezik – mutatott rá a képviselő.

Szalay Ferenc polgármester ezt követően a megyeszékhely rendszerváltás utáni gazdasági helyzetét taglalta. Az akkori városvezetés kiemelt céljává a munkahelyteremtés vált.

– Abban az időszakban be kellett látni, hogy új irányt kell vennie a városnak. Ennek első fázisa az új iparterületek kialakítása volt – emlékeztetett a városvezető. Majd hozzáfűzte, az ezredfordulón nyílt lehetőség arra, hogy egy új ipari parkot létesítsen Szolnok. Mára azonban megtelt ez a terület.

– A magyar gazdaság a körülményekhez képest jó állapotban van – vette át a szót dr. György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára előadásában elmondta, Magyarország Görögország és Románia mellett az az állam volt, amely 2008-ban annyira sebezhetőnek bizonyult, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz és az Európai Bizottsághoz kellett fordulnia hitelért, hogy túlélje a válságot.

– A görögök kitartottak a valutaalap és a Bizottság javaslatai mellett. Éves gazdasági teljesítményük viszont jelenleg negyedével kisebb a tíz évvel ezelőttihez képest. Míg Magyarország időben visszafizette a felvett hiteleket, és – a saját útját járva – harmadával nagyobb a gazdasági teljesítménye, mint egy évtizede – szögezte le az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában