Szolnok

2019.12.29. 07:00

Hőstettnek állítanak emléket

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, éppen száz éve annak, hogy román csapatok lőni kezdték Szolnokot.

Hartai Gergely

Galgóczy Erzsébet emléktábláját a vártemplom falán helyezik el

Fotó: Hartai Gergely

Amikor a megszállók a vártemplomot vették heves tűz alá, egy fiatal lány hősies helytállásáról tett tanúbizonyságot. Elhatározta, hogy kerül, amibe kerül, de kimenekíti az épületben maradt szakrális eszközöket. Tervét siker koronázta: a Zagyvát átúszva óvta meg az Oltáriszentséget a pusztulástól.

– A vártemplom homlokzatára helyezzük ki Galgóczy Erzsébet emléktábláját. Napjainkban, az egy évszázados jubileum kapcsán erőteljesen előkerült az ő magatartása, kiemelkedő példája – tájékoztatta hírportálunkat a megyeszékhely esperesplébánosa. Máthé György elmondta, a tábla elhelyezésével szeretnének emléket állítani az 1919-es harci események idején mindössze tizennégy éves lány tettének.

Galgóczy Erzsébet emléktábláját a vártemplom falán helyezik el
Fotó: Hartai Gergely

Megtudtuk, a plaketten lévő felirat már végleges, az emléket néhány technikai részletet követően, ünnepélyes keretek közt áldják majd meg. Elkészítését pedig a szolnoki egyházközség alapítványa mellett egyéni támogatók is segítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában