Jászkunság

2020.01.08. 14:00

A kis falvak is nagy tervekkel vágnak neki az idei évnek

Az új esztendő új elképzelésekkel kecsegtet. Nem csak a nagyobb városokban, de megyénk kistelepülésein is javában tervezgetik, mérlegelik, milyen fejlesztések, programok megvalósítását tűzhetik ki célul. Hírportálunk a falvak, községek polgármestereinél érdeklődött.

Munkatársainktól

Fotó: Mészáros János

A megye legapróbb településén, Hunyadfalván a kultúrház felújítására készülnek, erre a célra még múlt évben szereztek tizenötmillió forintot a Magyar Falu Program jóvoltából.

– Év végén nyertünk útfelújításra is 14,8 millió forintot – tudatta Vékonyné Házi Eszter polgármester.

– A Rákóczi út elég kátyús, szükséges felújítani, és ezen az úton közelíthetők meg a mezőgazdasági földek is. A járási Start-munkaprogramban a közfoglalkoztatottakkal folytatjuk a szarvasmarha-tenyésztést és a növénytermesztést, nyáron pedig ismét tervezünk tábort a gyerekeknek.

Új iskolabuszt vennének, utakat tennének rendbe

– Az idei év nálunk a közösségépítés éve lesz, minél több programot, családi napot próbálunk szervezni – hangsúlyozta Szabó Ferenc vezsenyi polgármester.

– Februárban hagyományteremtő céllal támogatói bált szervezünk; az óvodai játszótéri eszközök már elavultak, több valószínűleg nem is felel meg a szigorú előírásoknak, ezeket szeretnénk modern játékokra kicserélni a támogatásokból – tette hozzá.

– Remélhetőleg nagy összefogással, minél többen segíteni fogják felajánlásaikkal e törekvést. Hosszú távú terveink között szerepel a belterületi útjaink felújítása, ebbe idén belekezdenénk. A településre vezető közutat hat-nyolc éve felújították a falu közepéig, de az a rész, ami tovább, egészen a kompig vezet, ekkor kimaradt, ezt is jó lenne felújítani, akár a Közúttal közösen. Az „újtelepi” részen pedig már szinte el is tűnik a kövesút, annyira rossz állapotú helyenként az erre járó kamionok miatt, erre próbálunk pályázni.

– Egy új, húszszemélyes iskolabuszt is tervezünk beszerezni pályázati forrásból, ha erre nincs lehetőség, akkor önerőből. A meglévő busz ugyanis már huszonöt éves. Az ivóvízhálózat cseréje is szükséges lenne, hiszen igen régi már, és gyakori a csőtörés is, csak az a gond, hogy ilyen jellegű pályázatot most nemigen írnak ki – sorolta a hatszáznegyven lelkes kistelepülés, Vezseny polgármestere.

Kápolnát hasznosítanának, emlékművet építenének

Tiszajenőn korábban már a művelődési ház felújításának első ütemében kicserélték a nyílászárókat, és korszerűsítették a fűtést, idén pedig szeretnék bővíteni a kulturális teret és felújítani a tetőt.

Virág József polgármester elmondta, a faluban sokan szeretnének belépni a cserkészszövetségbe, így számukra az egykori bunkernél terveznek helyet kialakítani. A régi iskolakápolnát – jelenleg egyházi tulajdonban van, de üresen áll – szeretnék hasznosítani, akár ott táboroztatni nyáron a gyerekeket. A buszfordulónál lévő ingatlant hamarosan árverezni fogják, ezt szeretnék megvásárolni, a portán pedig egy 1948–49-es emlékművet létesíteni, jelenleg ugyanis sehol nem tudnak koszorúzni az ünnep idején.

Játszóteret bővítenének, lecserélnék a falu autóját

Mesterszálláson is új tervekkel kezdődik az év.

– Bízunk benne, hogy idén folytatódik a Magyar Falu Program, így több dologra is lehetne pályázni – kezdte Kiss Gábor polgármester. Szeretnék lecserélni a szociális szolgálati autót, valamint felnőtt sportpark kialakítását is tervezik. Bővítenék a játszóteret és további útfelújítások is szerepelnek a tennivalók listáján.

– Az előző évekhez hasonlóan idén is szeretnénk minden fejlesztési lehetőséget és támogatási formát megragadni, legyen szó a Magyar Falu Programról vagy bármi egyéb pályázati forrásról – mondta Kiss Erzsébet Eliza, Tiszainoka polgármestere. Egyebek mellett a gondozási központ felújítására pályáznának, illetve mivel a környező településeken teljes létszámmal üzemelnek az óvodák, így a helyi intézményt fejlesztenék. Persze minden újdonság felé nyitottak.

– Fontos lenne, hogy idén is minden intézményünket megfelelő színvonalon tudjuk működtetni – mondta, majd hozzátette, legfőbb céljuk, hogy a településen élők közül mindenki megélje a következő évet is…

Kőtelken őszre szeretnék felújíttatni a település egészségügyi intézményét. Lovász Tibor polgármester elmondta, korszerűsítésre vár az orvosi rendelő, a fogászat és az egészségvédelmi szolgáltató. Önerőből, de elsősorban pályázati támogatásokból pedig a beltéri utak és járdák felújítását is szorgalmazzák majd a község elöljárói.

Makadámutat szeretnének, rászorulókat segítenének

Jászágón sokoldalúan gondolkodnak ez évi céljaikról.

– Sok tervünk van, aztán majd az élet megmondja, hogy mit tudunk megvalósítani. Folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket. Szeretnénk az óvoda épületének tetejét felújítani, valamint a belső fűtéskorszerűsítését elvégezni. Hatalmas zöldterületeink vannak, ezeket folyamatosan gondozni kell, ám kevés a közmunkás a feladatokra. Ezért olyan gép beszerzését tervezzük, ami alkalmas erre – mondta Mozsár Lászlóné, a település polgármestere.

Ezenkívül többek között önkormányzati út- és járdafelújítás is szükségessé vált már. A vezető hozzátette: nem önkormányzati feladat ugyan, de szeretnék, ha folytatódna a 3231-es számú út felújítása. Az egyik külterületi utat az ott működő gazdasággal együttműködve makadámúttá alakítanák át. A berényi önkormányzattal vannak közös pályázataik, a jövőben továbbvinnék ezeket. A fejlesztések mellett ebben az évben is figyelnek a rászorulókra, a falu lehetőségeihez mérten segítik őket.

Megújul a ravatalozó épülete

A kőröstetétleni önkormányzat a közelmúltban arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az idei év első felében számos fejlesztést tervez a hivatal. A beruházások egy része pedig már el is kezdődött. Így például a művelődési ház korszerűsítése. Emellett hamarosan megújul a ravatalozó épülete is. A jövőbeli tervek közé sorolható ugyanakkor a szabadidőpark kialakítása, mely a későbbiekben jelentősen hozzájárulhat a község idegenforgalmának erősödéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában