Szolnok/Kína

2020.01.13. 07:00

A Távol-Keleten képviselték a várost a szimfonikusok

Sikeres turnén vannak túl a Szolnoki Szimfonikusok, akik a közelmúltban kínai nagyvárosokban koncerteztek.

Hartai Gergely

Izgalmas túrára indultak az esztendő végén a Szolnoki Szimfonikusok

Fotó: Kiss János

Kihívásaikról, élményeikről és a zenészek fogadtatásáról a zenekar munkatársa beszélt hírportálunknak.

– December 23-án indultunk el Kínába, ahol nyolc városban tíz koncertet adtunk – mondta el hírportálunknak Ignácz Kristóf, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. nemzetközi kapcsolatok menedzsere. Akitől azt is megtudhattuk, hogy ez immár a második koncertsorozatuk volt az ázsiai országban. Ezúttal a keringők, a polkák és a bécsi éjszaka világába kalauzolták el a nagyérdeműt.

Izgalmas túrára indultak az esztendő végén a Szolnoki Szimfonikusok
Fotó: Kiss János

Ignácz Kristóf elárulta, a turné mind szakmailag, mind emberileg nagy kihívást jelentett, mely a nagy távolságok miatt komoly erőpróba is volt.

– Egy napunk úgy nézett ki, hogy reggel hét órakor keltünk, felszálltunk a buszra, majd elmentünk a vasútállomásra. Innen vonattal 2-4 órát utaztunk. Az egyes helyszínek közti távolságok pedig mintegy hatszáz kilométert jelentettek. Miután megérkeztünk a szállodába, a hangbeállás következett egy vadonatúj előadóteremben. Este pedig a koncert. Másnap ugyanez a menetrend várt ránk… – ecsetelte. Hozzátéve, hogy a tempóhoz gyorsan hozzászoktak a zenészek, a publikum pedig hamar szívébe zárta a szolnoki zenekart. Mint mondta, a közönség – néhány kivétellel – tudta, hogy mire számíthat tőlük. Sokuk ugyanis járt már Európában, és kapott benyomásokat az itteni kultúráról. Ezt szerették volna feleleveníteni és újra átélni.

A zenészek a turné ideje alatt számos élménnyel gazdagodtak.

– Az előző turnén elmentünk megnézni a kínai nagy falat, mely nagyon mély nyomokat hagyott bennünk. Ez alkalommal viszont a „pandák földjén”, Szecsuán tartományban kezdtünk, így többen is megnézték a pandákat – idézte fel a menedzser. Majd kiemelte, a legnagyobb élmény mégis az volt számukra, amikor megismerkedhettek a kínai gasztronómia különlegességeivel.

– Korábban Kína északi részén jártunk, ahol kevésbé fűszeres ízekkel találkoztunk. Most azonban, délebbre, rengeteg érdekes ízvilágot kóstolhattunk meg. Téma is volt köztünk, hogy az este folyamán ki milyen ételt próbált ki… – taglalta.

A szimfonikus zenekar tagjai a kínai gasztronómia különlegességeivel is megismerkedtek
Fotó: Beküldött fotó

A koncerteknek ezúttal főként az ország déli része adott otthont. A legészakibb nagyváros, ahol a zenekar megfordult, Sanghaj volt. Emellett Cheng Du, Gui Yang Kun Ming, Nan Ning, Guang Zhou, Shen Zhen és Chang Sha települések látták vendégül a zenekart.

A szimfonikusok végül január negyedikén tértek haza a Távol-Keletről, két nappal később pedig már Törökszentmiklóson mutatták be az érdeklődőknek a Kínában megismertetett zenei repertoárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában