Újszász

2020.01.14. 19:00

Minden háztartás számára elérhető patkányirtó programot hirdetnek

Számos településen megkeserítik az ott lakók életét az egerek és a patkányok. Nincs ez másként Újszászon sem, ahol évek óta gondot okoznak az egészségre is veszélyes rágcsálók.

Czakó Nóra

Ilyen igénylőlapon lehet kérni a kedvezményes rágcsálóirtást

Fotó: Mészáros János

Az elhanyagolt házak, az illegális hulladéklerakók és a gondozatlan kertek különösen vonzzák ezeket a kártékony emlősöket. A helyi önkormányzat azonban ettől az évtől kedvezményes irtási lehetőséget kínál a lakosoknak, hogy hatékonyabban vehessék fel a harcot a nem kívánatos rágcsálókkal.

– A sportcsarnok melletti területet egy-egy rendezvény után időnként elcsúfítja a sok szemét. Legtöbbször én szoktam eltakarítani, különben odavonzza a patkányokat – mondta hírportálunknak az egyik környéken lakó asszony.

Egy Árpád utcában élő házaspár pedig arra panaszkodott, hogy rengeteg pénzük elmegy a mérgekre, amivel a patkányokat próbálják kiirtani. A szomszédjukban található rendezetlen portán szaporodtak el a rágcsálók. Onnan járnak át hozzájuk is az állatok. Ez a probléma azonban megoldódni látszik, hiszen Dobozi Róbert polgármester javaslatára még tavaly októberben módosították a helyi szociális rendeletet. Így aki a jövedelmi helyzete miatt nem tudja elvégeztetni a rágcsálóirtást, támogatást kérhet az önkormányzattól.

– A vonatkozó jogszabályok szerint az irtásról minden esetben az érintett ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Polgármesterként azonban kötelességemnek érzem, hogy az önkormányzat segítségét igénybe véve, közösen igyekezzünk visszaszorítani ezt a problémát – beszélt az új kezdeményezésről Dobozi Róbert.

– Megállapodást kötöttünk egy rágcsálóirtó céggel, miután egyeztettünk velük, hogy melyik lehet a legjobb méreg, valamint a legolcsóbb megoldás. Megalkottunk egy csomagot, amely háztartásonként 6500 forintért vehető igénybe. Ez két méreggel feltöltött zárható csalétekdobozt tartalmaz, valamint egy egyszeri ingyenes utántöltési lehetőséget.

Az önkormányzat ezután meghirdette a támogatott rágcsálóirtási programot, amelyet minden újszászi háztartás jogosult igénybe venni. Nem kell mást tenniük, csak el kell juttatniuk az aláírt igénylőlapot a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodájába. A hatékony, a település egészére kiterjedő eredmény elérésének érdekében azok a lakosok, akik arra szociálisan rászorulnak, akár teljes költségmentességet is kérhetnek az önkormányzattól. Ha a kérelmet elfogadják, ingyen végzik el a rágcsálóirtást az adott ingatlan területén.

– A program meghirdetését nem a patkányok magas száma indokolta, hanem az átlagos mennyiséget szeretnénk minimálisra visszaszorítani – hangsúlyozta Dobozi Róbert.

– Terveink szerint legalább 300–400 háztartásban tudjuk elhelyezni a csalétekdobozokat ennek az új kezdeményezésnek köszönhetően. Ez azonban folyamatos lesz, negyed- vagy félévente újra megismételjük. A rágcsálóirtó cég szerint – amellyel megállapodtunk – február végén érdemes kihelyezni az első kört, ugyanis a rágcsálók szaporodása, biológiai ciklusa ebben az időszakban indokolja, vagyis ekkor a leghatékonyabb ez a fajta irtás.

Ilyen igénylőlapon lehet kérni a kedvezményes rágcsálóirtást
Fotó: Mészáros János

– Az én udvaromon is gondot okoznak a patkányok, pedig mindenféle rágcsálótól irtózom – árulta el hírportálunknak a város nagykerti részén lakó Krassóiné Gyüre Rozália.

– Rendszeresen teszek ki mérget, de a macskáim is szívesen vadásznak rájuk. Esetenként ide is hozzák megmutatni nekem, mit zsákmányoltak. Nagyon jó ötletnek és kezdeményezésnek tartom a támogatott rágcsálóirtási programot. Még decemberben le is adtam az igénylőlapot. Télen ugyan nem okoznak akkora gondot a rágcsálók, de mire tavaszodik, megszaporodnak. Azokon a területeken, ahol nem foglalkoznak vele, továbbra is veszélyt jelentenek az egerek és a patkányok.

– A kezdeményezésnek köszönhetően azonban adva van a lehetőség, a többi már csak rajtunk, embereken múlik. Ha valaki törődik a környezetével, nagyon le lehet csökkenteni a rágcsálók számát, de nem elég, ha csak ott irtják őket, ahol felbukkannak ezek az állatok. Közös együttműködésre van szükség a lakosok, szomszédok között. Akarni kellene mindenkinek, és akkor teljes is lehet a siker.

Veszélyes is lehet

A rágcsálók hatékony ­irtása nem egyszerű feladat. A gócpontot jelentő ingatlanok utánpótlást biztosítanak a környékbeli rendezett portákon is. Ráadásul a kereskedelmi forgalomban kapható irtószerekben egy uniós rendelet alapján a korábban bevált 0,005 százalék hatóanyag-tartalmat 0,003 százalék alá csökkentették. Ezért az engedély nélkül vásárolható irtószerek ma már kevésbé hatékonyak. Az irtószerek kihelyezése sem egyszerű. Megfelelő csalétekdoboz használata nélkül azok könnyen veszélyt jelenthetnek háziállatokra, sőt kisgyermekekre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában