Jászkunság

2020.01.15. 11:30

Sokan terveznek utazást a plusz szabadnapokon

Ugyan még csak az új év első hónapjában járunk sokan már most áttanulmányozták a hosszú hétvégék és munkanapnak minősülő szombatok alakulását.

Szabó Lilla Laura

Sok család megy kirándulni a hosszú hétvégéken. Idén azonban kevesebb lehetőség lesz rá, mint tavaly

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Azoknak pedig, akik tervezgetik a hosszabb vagy rövidebb távú pihenést, érdemes időben szállások után kutatniuk.

A szökőévben kevesebb ünnep esik olyan hétköznapokra, amelyekkel meghosszabbítható a hétvége. Március tizenötödikéről például egy vasárnapon emlékezünk majd meg. Így a legkorábbi több napos pihenésre csak áprilisban, húsvétkor számíthatunk. Itt a nagypéntekkel együtt négy nappal tervezhetünk. A következő hasonló alkalom, május elseje, azaz a munka ünnepe péntekre esik, így a hagyományos munkarendben dolgozóknak lesz ideje kipihenni a fáradalmakat.

A pünkösddel viszonylag korán, május harmincegyedikén, illetve június elsején számolhatunk, tehát ismét három napot nyerünk a lazításra. A nyári időszak a szabadságok ideje is, ezzel mindenki lehetősége szerint számol. A következő hivatalos pihenés viszont augusztus huszadika lesz, amely csütörtökre esik. A huszonegyedikei péntek négynaposra duzzasztja a hétvégét, ám ezt a következő hét szombatján, azaz huszonkilencedikén le is kell dolgozni. Október huszonharmadikát pénteken ünnepeljük, szintén háromnapos hétvégére lehet készülni. November elseje azonban vasárnapra esik.

Az idei szenteste napja csütörtök lesz, ezt még december tizenkettedikén le kell dolgozni. Így azonban huszonnegyedikétől huszonhetedikéig egybefüggően négy nap áll rendelkezésre az ünneplésre. A szilveszter is szerencsésen alakul, hiszen elseje péntekre esik, így alaposan kipihenhetjük a mulatozást.

A legtöbben igyekeznek kihasználni a hosszabbra nyúlt hétvégéket, és belföldön foglalnak szállást a pihenés idejére. A teljes évet tekintve a második és harmadik negyedév számít a legforgalmasabb időszaknak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az Észak-Alföld régió látogatottsága kétezer-tizenkilencben jobban alakult az előző évhez képest. A belföldi, turisztikai célú utazások száma a tavalyi év második és harmadik negyedévében magasabb volt, mint a megelőző év azonos időszakaiban. Megyénket tekintve a számok szintén növekedést mutatnak. Az első három negyedévet vizsgálva tavaly a látogatók és a vendégéjszakák száma is magasabb volt, mint kétezer-tizennyolcban.

Az utazók egy része egyébként inkább az egynapos kirándulásokat részesíti előnyben. Ők általában rövid idő alatt megközelíthető célt választanak, reggeli indulással, kora esti érkezéssel. Az ő táborukat erősíti a szolnoki Pócsi Zsuzsanna is. Ha csak teheti, családjával útra kel, főleg természetközeli helyeken barangolnak.

– A lányaink miatt főleg a gyermekbarát tanösvényeket és túraútvonalakat kedveljük igazán, de a várlátogatások is mindig izgalmas programok. Ősszel a karcagi lombkorona sétányt látogattuk meg, mindannyiunk számára nagy élmény volt. Idén tavasszal a Rám-szakadékot célozzuk meg, remélem, nem lesz túlzottan szeszélyes az időjárás – mondta az édesanya.

Kiválóak a megye természeti, turisztikai adottságai

A szolnoki Györe Tímea kifejezetten kedveli megyénk természeti adottságait, gyakran túrázik például a Szolnok környéki területeken.

– Sokan nem is gondolják, milyen kincsek rejtőznek a közelben. Igazán szeretem a Tisza és Holt-Tisza ártereit, a gátakat, a Zagyva szintén nagyon mesés – részletezte a fiatal nő. Hozzátette, hogy szívesen barangol hazánk hegyeiben és dombvidékein is, ám kerüli a hosszú hétvégéket és ünnepnapokat.

– Igyekszem kevésbé zsúfolt időpontokat és túraútvonalakat választani. Szeretem egyedül átélni a természet csendjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában