Jászkunság

2020.01.06. 16:30

Tovább csökkent a megyénk népessége

Csökkent az élve születések száma megyénkben 2019 első három negyedévében – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb népmozgalmi adataiból.

Czakó Nóra

A halálozások száma pedig – az országos stagnálással szemben – emelkedett, így a népesség természetes fogyása számottevően gyorsult az egy évvel korábbihoz képest.

Megyénk lakónépessége 2019. január 1-jén háromszázhetvenezer volt, 0,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A tavalyi év első kilenc hónapjában összesen kétezer-hatszáztizenhat gyermek jött világra, és négyezer-háromszáztizenkilencen hunytak el. Az élve születések száma 0,8 százalékkal kevesebb, a halálozásoké 5,5 százalékkal több volt, mint 2018 azonos időszakában. Az utóbbi országos szinten is kiemelkedő adat, hiszen a halálozások száma megyénkben emelkedett a legnagyobb mértékben.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás ezerhétszázhárom fővel csökkentette a megye lakónépességét. Ez a veszteség tizenhét százalékkal – országosan az egyik legnagyobb mértékben – haladta meg a 2018. első három negyedévi értéket.

A házasságkötések száma viszont emelkedett megyénkben, 2019. szeptember végéig ugyanis kétezer-egy házasságot anyakönyveztek, húsz százalékkal – háromszázhuszonkilenccel – többet, mint egy évvel korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában