fórum

2020.02.21. 14:00

Kevesebb jut idén a sport támogatására Berényben

A nem kötelező feladatok finanszírozására, így a sport támogatására is átlagosan negyven százalékkal kevesebb pénz jut idén Jászberényben. A nehéz helyzetből való kiútkeresés volt a fő témája annak a sportfórumnak, amit a minap tartottak a városházán. A résztvevők párbeszédéből úgy tűnik, hogy a megjelentek elfogadták a helyzetet, és együttműködésre törekednek.

Illés Anita

Sokféle ötletet és felvetést megvitattak azon a sportfórumon, amit hétfőn tartottak a városháza nagytermében

Fotó: Gémesi Balázs

A képviselő-testület többsége elfogadta a város idei, közel 9,9 milliárd forint főösszegű költségvetését. A helyi iparűzésiadóbevétel-kiesés és a fejlesztések befejezési kényszere miatt ebben az évben kevesebb pénz jut a nem kötelező feladatok ellátására. Ezek támogatását az előző évekhez képest átlagosan negyven-hatvan százalékkal, összesen mintegy 264 millió forinttal csökkentették. Így a kulturális- és sportélet szereplői, a civil szféra, a helyi média is kevesebb forrást kap.

A nehéz helyzetből való kiútkeresés volt többek között a témája annak a sportfórumnak, amit hétfőn délután tartottak a városháza nagytermében. A tanácskozást Beth­lendy Béla, a Humán, Jogi és Közrendi Bizottság elnöke nyitotta meg. Majd Budai Lóránt polgármester elmondta: amennyiben év közben azt látják, hogy a város bevételei kedvezőbben alakulnak, akkor lesz lehetőség a támogatások átértékelésére és korrigálására. Hangsúlyozta, ha lesznek olyan szervezetek, amelyek esetleg ellehetetlenülnek, mindenképp megpróbálnak segítő kezet nyújtani.

Sokféle ötletet és felvetést megvitattak azon a sportfórumon, amit hétfőn tartottak a városháza nagytermében
Fotó: Gémesi Balázs

A több mint kétórás fórumon felmerült az a kérdés is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a kiemelt sportágak és azok támogatása megmarad-e? A résztvevők megtudhatták, hogy ezeknek a sportágaknak a kiemelt támogatása ebben az évben megszűnik. A hozzászólók különböző javaslatokat fogalmaztak meg a nehéz időszak átvészelésére. Így például egymás kölcsönös segítése érdekében szorgalmazták a sportegyesületek, klubok közötti partnerkapcsolatok kialakítását, az együttműködés erősítését.

Arra vonatkozóan is elhangzott felvetés, hogy a klubok hogyan tudják meghúzni a „nadrágszíjat”. Oszvald Nándor, a Jászberényi Röplabda Klub elnöke elmondta, hogy érezve a város anyagi nehézségeit, a helyzetet teljes mértékben elfogadják. A felnőttcsapat működését kisebb büdzséből oldják meg. A fórumon szó volt a város sportkoncepciójának megalkotásáról is, amit ebben az évben a képviselő-testületnek el kell fogadni. Agócs Tibor, a Yakuzák SE vezetőedzője hangsúlyozta, hogy mindennek az alapja a sportkoncepció megtervezése.

– Ennek a stratégiának az elkészítése egyrészt egy önkormányzati igényen alapul, mit akar támogatni az önkormányzat, milyen célfilozófiája van. Ehhez kell a sportegyesületeket megszólítani – tette hozzá.

Megvitatták a lehetőségeket

Az egyeztetésen szó volt a források elosztásáról is. Dr. Gedei József alpolgármester rámutatott, hogy korábban különböző lobbitevékenység érvényesült a források elosztásánál, ehelyett szerinte a teljesítményelvnek kellene azt meghatározni. Úgy véli, hogy az utánpótlás és a tömegsport kellene, hogy prioritást élvezzen a város sportéletében. Míg mások szerint a versenysport és az utánpótlás egymás nélkül nem létezik. Felmerült az is, hogy jó lenne egy városi szintű sportmenedzser. Balog Donát, ifjúságért és sportért felelős tanácsnok egyetértett azzal a javaslattal, hogy fontos lenne az önkormányzatnak irányt mutatni a sportélet területén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában