Nagy Könyves Kihívás

2020.02.13. 17:30

Közösséget formált a fényszarui könyvtár népszerűsítő programja

Az olvasás élmény, örömforrás és minden könyv egy új világ kapuját tárja ki az olvasó előtt – vallja az a tíz lelkes hölgy, akik teljesítették a Nagy Könyves Kihívást Jászfényszarun.

Illés Anita

A záróünnepségen díjazták az olvasásnépszerűsítő programban részt vevőket Fényszarun

Fotó: Illés Anita

A próbatételhez csatlakozók tavaly januárban vállalták, hogy minden héten elolvasnak egy-egy szerzeményt. Kifejezetten extrém teljesítmény is született, hiszen volt, aki nem „csak” ötvenkét, hanem jóval több kötet történetével gazdagodott...

A városi könyvtárban már évek óta népszerű a Nagy Könyves Kihívás, melynek mottója „egy hét egy könyv”. A program résztvevői vállalják, hogy különböző szempontok alapján egy év alatt ötvenkét könyvet elolvasnak. A 2019-es próbatételt lezáró ünnepséget a könyvtárban rendezték meg. Az eseményen Bordásné Kovács Katalin, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója elismeréssel szólt a lelkes könyvbarátok nem mindennapi teljesítményéről.

A záróünnepségen díjazták az olvasásnépszerűsítő programban részt vevőket Fényszarun
Fotó: Illés Anita

Az olvasást és könyvszeretetet népszerűsítő kezdeményezéshez Pethő Ferencné, Szűcs Anett, Háfráné Csuka Gabriella, Kiss Zsuzsanna, Mácsay Krisztina, Háfra Sóti Bernadett, Farkasné Tanczikó Henrietta, Rohoska Anikó, valamint a város két könyvtárosa, Bujdosó Katalin és Nagy Ildikó csatlakozott. A felhívásnak megfelelően a könyvmolyok hétről hétre különböző szempontok alapján választották ki az olvasmányokat. Feltételként szerepelt például Oroszországban és valamelyik skandináv országban játszódó sztori, hívő ember által írt könyv, történelmi regény és igaz történeten alapuló cselekmény. A kategóriák között megtalálható volt még novelláskötet, kémtörténet, szakirodalmi témájú, valamint magyar szerző által írt könyv is, és még sorolhatnánk a számos lehetőséget.

Böszörményi Gyulától Grecsó Krisztiánig

A kihívás az elmúlt években kis közösségé formálta az olvasás szerelmeseit a városban. A záró rendezvényen már hagyomány, hogy a résztvevők megosztják egymással élményeiket.

Ottjártunkkor megbeszélték, hogy kinek melyik kötet jelentette az év könyvét, és arról is beszámoltak, hogy melyik mű okozott csalódást számukra. Az élménybeszámolókból kiderült, hogy a hölgyek kedvelik egyebek mellett a krimit, a romantikus történeteket és családregényeket. Szeretik az olyan sztorikat, amelyben a cselekmény hajtja, magával ragadja az olvasót, ám a hosszú, vontatott történetek kevésbé vonzóak.

Akadt olyan könyvbarát, akinek Min Jin Lee megható, szerelemről, becsvágyról és hűségről szóló koreai családtörténete, a Pacsinkó tetszett leginkább. Az olvasói ízlések természetesen különböznek.

Ezt bizonyítja, hogy míg egyik hölgynél John Fowles könyve, A lepkegyűjtő az év olvasmánya lett, addig ez másnál nem bizonyult túl izgalmasnak, mert az értékelésnél a legtöbbször félbehagyott kötetként kapott helyet. Kortárs magyar íróink közül kedveltek Grecsó Krisztián, Böszörményi Gyula, Tomor Anita és Czirják Eszter írásai.

Ötvenháromezer oldalt olvasott el egy év alatt

Az olvasás élményt, örömforrást jelent számukra, így lelkesen vállalták a próbatételt. Mindenki kitett magáért, de igazán extrém teljesítménynek az számít, ha valaki ötvenkét olvasmányélménynél többel gazdagodott. Rohoska Anikó például összeadta, hogy a kihívás során ötvenháromezer oldalt olvasott el, ami száznegyvenhárom kötetet jelent.

A könyvtár munkatársai a Nagy Könyves Kihívás lelkes résztvevőit ezúttal is – mi mással – könyvjutalommal díjazták.

Diákok nagy próbatétele

Jászfényszarun a gyerekek körében is népszerűsítik az olvasást. A Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a IV. Béla Katolikus Általános és Alapfokú Művészeti Iskola könyvtára tavaly ősszel immár második alkalommal indította útjára az iskolai olvasási kihívást. A programot három korosztályban hirdették meg. A kihíváshoz csatlakozók vállalják, hogy a 2019/2020-as tanév végére három turnusban, a felhívásban meghatározott három könyvet elolvassák és kitöltik az ezekhez kapcsolódó feladatlapokat. Körülbelül hatvan tanuló vesz részt a próbatételen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában