Galériával - Videóval

2020.02.25. 17:30

Különleges robotokat programoztak a diákok Szolnokon

Robotprogramozó versenyt tartottak hétfőn a Szolnoki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziumának tornacsarnokában.

Szabó Lilla Laura

Másodszor szervezték meg a Szolmusz Lego Dayt

Fotó: Csabai István

A Szolmusz Lego Day elnevezésű eseményt második alkalommal szervezték meg az intézményben.

– Harminckét csapat jelent meg három-három fővel, egyebek mellett soproni, nyíregyházi és szegedi iskolákból – kezdte Tóthné Kovács Marianna, az esemény egyik szervezője. Hozzátette, idén, a tavalyi első alkalomhoz hasonló volt az érdeklődés. Az ötlet egyébként a tanárnő fejéből pattant ki, aki robotszakkört vezet az intézményben.

A tanulók már javában dolgoztak a csarnokban. Mint kiderült, a robot vázát megépíteni szinte percek alatt lehetséges, ám a programozás bizony időigényes feladat.

– Az indulók különböző feladatokra készítik fel a szerkezeteket. Ezen a pályán például követniük kell a fekete vonalat, s bizonyos pontokon az akadályok kikerülésével haladhatnak tovább. A finom beállításokra, tehát magára a programozásra négy órát kaptak a diákok – magyarázta Csajbók Viktor, a megméretésnek otthont adó intézmény technikushallgatója. Nem messze a főasztaltól a kunhegye­si csapat is dolgozott saját masinájának mozgatásán.

– Mi azon vagyunk, hogy a robotunk érzékelő berendezései megfelelően mérjék be a színeket az útvonalon, így sikeresebben haladhat végig a kijelölt szakaszon – részletezte Szelekovszky István, a kunhegyesi Karcagi SzC Nagy László Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tizedik évfolyamos tanulója. A csapatokat jellemzően fiatalemberek alkották, ám akadt egy társaság, ahol két ifjú hölgy is lázasan dolgozott a szerkezet programozásán.

– Engem nagyon érdekel ez a világ, már csak azért is, mert úgy hiszem, ebben van a jövő. Szerintem egyre több lányt vonz a programozás – részletezte Bibók Jázmin Virág. Csapattársa, Hotyek Jázmin is egyetértett. – A huszonegyedik században élünk! – bólogatott. A lányok és harmadik társuk, Oláh Martin Alex a salgótarjáni SZC Táncsis Mihály Szakgimnáziumából érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában