Galériával

2020.02.14. 19:00

Újjávarázsolták a megyeháza két termét Szolnokon

Ünnepélyes keretek közt adták át pénteken a megyeháza két megújult épületrészét, a Jász és a Nagykun termeket.

Hartai Gergely

Fotó: Csabai István

A rendezvényre a megyei közgyűlés idei első munkaülése előtt került sor. Dr. Berkó Attila megyei kormánymegbízott köszöntő beszédében hangsúlyozta, térségünk történelmében mindig is fontos volt a jászkunsági hagyományok és kultúra megőrzése.

– A helyi identitásnál azonban nem kerülhetjük meg az épített környezetünket sem. Hiszen a megyeháza, ahol most állunk, a megye legpatinásabb épülete, amely helyet ad a megyei közgyűlésnek, a kormányhivatalnak, de otthonául szolgált régen a főispáni hivatalnak is – tette hozzá.

Elhangzott, a most felújított helyiségeket úgy szerették volna kialakítani, hogy az oda látogatók átérezzék a Jászság és a Kunság történelmi környezetét. A termekben ennek megfelelően ezen tájegységekre jellemző motívumok jelennek meg.

Az átadóesemény résztvevőit ezután Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte. Mint mondta, a nagyközönség a szombati megyebálon veheti először birtokba az újjáalkotott helyszíneket.

A programot követően tartotta idei első munkaülését a megyei közgyűlés, melyen napirendre tűzték a 2014 és 2020 között a megyében, uniós támogatással megvalósuló vízügyi beruházásokról szóló beszámolót is. Horváth Lajos, a Kötivízig műszaki igazgató-helyettese felszólalásában arról számolt be, hogy Zagyvarékas térségében jelentős töltésfejlesztési munkák valósulnak meg. Emellett a Tisza hullámtéri projektje kapcsán Kisköre és Szolnok között az elmúlt években töltésáthelyezések zajlottak, amelyek az árvízszint csökkenésével járnak együtt.

Kérdésként merült fel, hogy van-e valamilyen szintű belvízi, árvízi készültség térségünkben. A felvetésre válaszolva Horváth Lajos közölte, a jelenlegi hidrometeorológiai helyzet nem indokolja, hogy fokozatot rendeljenek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában