A napi tennivalók elintézését segítik a megyei települések

„Maradjunk otthon!” – szól a kérés, intézkedés, hogy így megakadályozzuk, de lehetőleg csökkentsük a koronavírus terjedését. A kérés mindenkire vonatkozik, de leginkább az idős, s ezáltal a legveszélyeztetettebb korosztálynak szól. Ehhez van is segítségük, egyre több településen szerveznek „akciót”, miszerint bevásárolnak, ügyet intéznek az idősek helyett.

Rimóczi Ágnes

– Kérem a településünk idős embereit, maradjanak otthon. Amennyiben nincs családtag vagy szomszéd, aki segítsen a bevásárlásban, hívják az önkormányzatot! Segítünk – áll Alapi József bejegyzésében. Szászberek polgármesteréhez hasonlóan megyénk számos településének vezetője intézett ilyen szavakat a lakókhoz a legnagyobb közösségi oldalon. S nem csak a világhálón, de a települések hirdetőtábláin, sőt postaládába dobott levelekben is tájékoztatják a lakosságot a segítség különféle formáiról.

Nagykörűben is a lehető legtöbb fórumon tájékoztatják a helyieket, miben tudnak segíteni az időseknek.

– Bevásárlás, postai ügyintézés, receptfelíratás, illetve -kiváltás, de ha kell, még lelki támogatást is nyújtanak az önkormányzat illetékesei – hangsúlyozta Túri Tibor. A Tisza-parti község polgármestere szerint nem lehet elégszer elmondani, mennyire komoly a helyzet, melyben a tapasztalatok szerint az idős korosztály a legveszélyeztetettebb.

– Úgy érzem azonban, hogy sajnos ők ezt nem hiszik el. Nap mint nap látni időseket az utcán, boltokban nálunk is. Felelősségemnek érzem, hogy változtassunk ezen, ezért kérem őket, kérjenek segítséget tőlünk, akár tőlem, akár munkatársaimtól. Az önkormányzat segít – nyomatékosította a településvezető.

Mindeközben majd’ mindenhol vannak magánszemélyek is, akik szívesen segítenek másokon. A besenyszögi Deim Anita „kényszerű szabadidejében” önkénteskedne.

– Bár sok intézkedés az idősek védelme érdekében született, azt tapasztalom, hogy olykor ők maguk nem tartják be a kéréseket.

Úgy gondoltam, magam is tehetek valamit ennek érdekében. Munkahelyem bezár tizenöt órakor, így lett szabadidőm, a gyermekem tizenöt éves gimnazista, tud egyedül tanulni, így tudok segíteni másoknak – meséli Anita, aki a közösségi oldalon tette közzé, hogy a mostani helyzetben felajánlja a segítségét.

– Besenyszög területén szívesen bevásárolok, gyógyszert váltok ki annak, aki igényli – emelte ki a fiatal anyuka, akinek kezdeményezése remélhetőleg követőkre talál ezekben a napokban.

Maszkokat készít az anyuka

A bevásárlás mellett más módon is lehet segíteni. Jó példa erre a rákóczifalvai Tóth Anna. A háromgyermekes édesanya maszkokat készít, s azokat ingyen adja.

– Ha valakinek szüksége lenne maszkra, most varrogatom őket, dupla vetex béléssel. Ezek moshatók, szóval nem kell sok belőle – mondta el Anna, aki felhívásában lehetőség szerint szalagokat, gumikat kért a varráshoz.

– Öröm számomra, hogy ez az egy kis gesztus mennyire megmozdította másokban is a segíteni akarást, rengeteg gumit, szalagot, zsinórt kaptam. Van még remény, van még összetartás – tette hozzá a rákóczifalvi édesanya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában