élménybeszámoló

2020.03.19. 17:30

Távol-keleti konferencián járt Tiszaszentimre református lelkésze

Különleges élményben volt része a közelmúltban Fodor Gusztávnak. A tiszaszentimrei és tiszaderzsi református lelkipásztor egy nemzetközi konferenciára volt hivatalos – még korábban – a távol-keleti országba.

Ujvári László

A tiszaszentimrei Vasvári Pál Általános Iskolában mesélt élményeiről Fodor Gusztáv. A lelkész arra szerette volna felhívni a diákok figyelmét, hogy a tanulás, a becsületesség az előrejutás záloga

Fotó: Ujvári László

Tizenöt órás repülőút, több mint nyolcezer kilométer és nyolcórás időeltolódás. Várjanak bármilyen élmények az emberre, fárasztó feladat. A tiszaszentimrei Vasvári Pál Általános Iskola diákjai nagy érdeklődéssel hallgatták a lelkész Dél-Koreáról szóló előadását.

– Repülőgépen utaztunk, először Katar fővárosában, Dohában szálltunk le. Innen egy másik géppel Dél-Koreába repültünk – részletezte.

– Ezek a csodálatos felvételek a Himalája felett készültek. Döbbenetes látvány volt számomra, aki a Hortobágyhoz, az alföldi terepviszonyokhoz szokott – mesélte miközben az út során készült lebilincselő képeket mutatta.

– A dél-koreai emberek munkamániások. Mikor az ottani kormány betiltotta a túlórát, a munkavállalók kétharmada kért felmentést a korlátozás alól, hogy minél többet dolgozhassanak – magyarázta, hozzátéve: a középiskolások gyakran éjszakába nyúlóan tanulnak. Nagy a munka, a tanulás presztízse.

– Talán ennek köszönhető, hogy Dél-Korea a világ egyik legfejlettebb országa – jegyezte meg.

Olyan érdekességekről is szó esett, melyeken az európai ember értetlenül csodálkozik. Kevesen tudják, de Dél-Koreában tilos társaságban orrot fújni. Míg a dekoltázs megmutatása tilos, addig a miniszoknya viselése kifejezetten népszerű. Kerülni kell a szemkontaktust, hiszen az a tiszteletlenség jele, főleg a nem azonos társadalmi szinten állók között. A szennyezett levegő miatt pedig mindennapos a szájmaszk és a légtisztító eszközök használata.

– Mindenki közel egy évvel öregebb Dél-Koreában, mint a születése időpontja, ugyanis a fogantatás napjától számítják a korát, tehát mindenki nyolc-kilenc hónaposan születik – hangzott el.

A tiszaszentimrei Vasvári Pál Általános Iskolában mesélt élményeiről Fodor Gusztáv. A lelkész arra szerette volna felhívni a diákok figyelmét, hogy a tanulás, a becsületesség az előrejutás záloga
Fotó: Ujvári László

A fejlődés, a hatalmas versenyszellem azonban nyomot hagy a társadalmon. Dél-Koreában a legmagasabb az öngyilkosságok száma, és a rákbetegségek arányában is az élmezőnybe tartoznak. A lelkész bemutatta az Universal Peace Federation nevű szervezet munkáját, melynek meghívására utazott el a távol-keleti országba. Felidézte, hogy az akkor még csak kibontakozó koronavírus árnyékában rendezték meg a több ezer fős konferenciát.

– Naponta ötször vizsgáltak meg, olyan kapukon haladtunk át, melyek az ember testhőmérsékletét mérték – emlékezett vissza.

Nagy élmény volt számára, sok érdekes, izgalmas és befolyásos emberrel találkozott. Élményeit, tapasztalatait pedig gazdagon illusztrált előadásban adta át a gyerekeknek, melyben nagy segítségére volt az iskola digitális táblája.

– Szerettem volna felhívni a diákok figyelmét arra, hogy a tanulás, a becsületesség és a munka az előrejutás záloga. Igyekeztem követendő példát állítani eléjük – mondta hírportálunknak nyilatkozva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában