C-vitamint és maszkokat postáztak a betegeiknek

Az Ökumenikus Segélyszervezet pszichiátriai betegeket és szenvedélybetegeket segítő szolnoki intézményének dolgozói is igyekeznek folyamatosan ellátottjaik segítségére lenni a nehéz időkben. A napokban például mosható maszkokat küldtek postán gondozottjaik számára.

Szabó Lilla Laura

A segélyszervezet szolnoki intézményének dolgozói is a megfelelő óvintézkedések betartásával állították össze a borítékokat

Forrás: Beküldött fotó

– A Pszichiátriai Betegek Nappali Intézményéből hatvannégy személy részére sikerült mosható maszkokat küldeni. A borítékokba egy-egy doboz C-vitamint is beletettünk – kezdte Csák-Magyari Lilla intézményvezető. Hozzátette, hogy a három intézményük, az Addiktológiai Központ, a Drogambulancia és a Pszichiátriai Betegek Nappali Intézménye közel nyolcszáz főt lát el. Utóbbinak a kialakult járványügyi helyzet miatt ugyan be kellett zárnia, ám kezeltjeik nem maradnak ellátás nélkül.

– Fontos, hogy a klienseink tudják, hogy ebben a nehéz időszakban sem maradnak magukra. A pszichiátriai problémákra jellemző elmagányosodás most fokozott veszélyt jelent. Telefonon és online tartjuk a kapcsolatot, továbbra is folynak a tanácsadások, egyéni esetkezelések. Eddig is voltak olyan klienseink, akiket segítettünk élelmiszerrel vagy a gyógyszerei kiváltásával. Ez továbbra is működik. Sajnos arra szintén számítunk, hogy a munkahelyek elvesztése, tartalékok hiánya miatt megnövekszik majd azon gondozottjaink száma, akik igényt tartanak az ilyesfajta segítségnyújtásra is – sorolta Csák-Magyari Lilla.

Az addiktológiai központban egyébként a pszichiátriai szakellátás és addiktológiai gondozás az előírt eljárásrend szerint működik.

– Azokat a betegeket, akiknek az állapotát súlyosan veszélyeztetné a vizit elmaradása, a továbbiakban is fogadjuk, a szükséges óvintézkedések betartása mellett – szögezte le. – Sok kliens a járvány okozta stressz következtében fokozottabban szorong, addiktológiai problémáknál megnövekszik a visszaesés esélye. Nekik ebben a helyzetben még inkább szükségük van a támogatásra. A pszichiátriai betegek kezelésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be a közös foglalkozások. A csoportos, kreatív elfoglaltságokat tehát új dimenziókba kellett helyezni. Az internet segítségével ennek megvalósítása könnyedén sikerült.

– A nappali intézmény betegei kétféle csoportos tornára járnak. Az egyik egészségmegőrző célú, a másik erősítő. A jelenlegi helyzetben az oktató kolléganő videóra veszi a bemutatott gyakorlatokat, majd e-mailben elküldi a tagoknak. Ez a rendszer egyelőre jól működik – mondta. Az alkotó folyamat szintén sok terápia része, ebben az esetben a kreatív csoport részére létrehoztak egy zárt csoportot a népszerű közösségi oldalon, ahol a kliensek nem csak a dolgozókkal, de egymással is tudják tartani a kapcsolatot.

A segélyszervezet szolnoki intézményének dolgozói is a megfelelő óvintézkedések betartásával állították össze a borítékokat
Fotó: Beküldött fotó

– A húsvét remek téma a szebbnél szebb dekorációk elkészítéséhez. Jó néhány felvételt készítünk, amelyeket megosztunk velük, és várjuk vissza sajátjaikat az alkotó munka sikeréről. Az alkotásokhoz szükséges alapanyagot szintén postán juttatjuk el a csoport tagjai számára – fejtette ki az intézményvezető. Azt külön kiemelte, hogy mindent megtesznek azért, hogy ebben a megváltozott helyzetben továbbra is segítségére legyenek a klienseiknek, nem engedik el a kezüket.

Bárki segíthet a családoknak

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatának több központjában – így a szolnoki Kőrösi úti Családok Átmeneti Otthonában is – kijárási tilalmat léptettek életbe a vészhelyzet idejére. Itt jelenleg negyven fő él. A bajba került családok ellátása nem kis feladatot ró a segélyszervezetre, így szívesen veszik a segítő szándékú támogatásokat. A részletekről a szervezet weboldalán lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában