Csak sürgős eseteket látnak el most megyénk fogorvosai is

A koronavírus járvány miatt átalakult a fogászati alapellátás, bizonyos beavatkozások ugyanis a járvány terjedésének szempontjából veszélyforrásnak számítanak. Éppen ezért az úgynevezett aeroszolos eljárások alkalmazása, amikor a víz felhasználása miatt folyadékcseppek kerülhetnek a levegőbe, jelenleg tilos.

Molnár-Révész Erika

Lényegében csak a halaszthatatlan beavatkozásokat végzik el a fogorvosok a veszélyhelyzet ideje alatt

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Kedden és csütörtökön rendelek, kizárólag nyolctól tíz óráig. A pácienseknek a rendelő előtt kell várakozniuk, és egyesével jöhetnek be a váróba. Amint végeztem egy beteggel, alaposan fertőtlenítünk – válaszolta arra a kérdésünkre dr. Jánosi Csaba fogorvos, hogyan zajlik a rendelés a járvány idején Rákócziújfaluban.

– Az a tapasztalatom, hogy alaposan lecsökkent a beteglétszám, valóban csak azok jönnek, akiknek sürgős ellátásra van szükségük. Persze előfordul, amikor el kell magyaráznunk, hogy mi az az akut ellátás. A gyulladást gyulladáscsökkentővel próbáljuk orvosolni, ha az nem használ, akkor foghúzással. Ha pedig nagyon súlyos esetről van szó, akkor megpróbáljuk eljuttatni a szájsebészetre a beteget – tette hozzá a fogorvos.

– Jelenleg valóban csak a sürgősségi eseteket láthatják el a fogorvosok, mint például a foghúzás, a gyógyszeres kezelés vagy balesetből eredő sérülés, esetleg tályog kialakulása. Fogat tömni a koronavírus gyors fertőzőképessége miatt tilos – tudtuk meg dr. Kovács Éva fogorvostól, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnökétől.

– A fogászati ellátásban egyértelműen tilos most az aeroszol képződéssel járó beavatkozások elvégzése. Ez azt jelenti, hogy például, amikor fúrásnál vizet permetezünk a fogra, akkor egyfajta gömb keletkezik beteg és orvos körül. Vagyis a levegő részecskéi, a folyadékcseppek és apró szilárd szemcsék keveréke veszi körül a beteget és az orvost. Ez kiemelten fertőzésveszélyes terület. Nem csak az orvos, hanem a következő beteg védelme is fontos, aki később beleül ebbe a székbe, vagyis egy esetlegesen fertőző légtérbe – magyarázta a szakember. Hozzátette: mivel egy fogászaton a beteg értelemszerűen nem tud felvenni maszkot, leginkább a fogorvosoknak kell védekezniük.

– Természetesen védőruhában, kesztyűben, sapkában, maszkban, folyamatosan fertőtlenített plexi mögül dolgozunk. A rendelőben germicidlámpák működnek, tehát folyamatos a légfertőtlenítés, a felületfertőtlenítés, takarítás – mondta az egyéb óvintézkedésekről.

Szolnokon tizennégy fogorvos látja el alapellátásban a lakosokat. A munkamegosztás az emberi erőforrások minisztere és az országos tiszti főorvos utasítása szerint történik. Ennek lényege, hogy a járványügyi veszélyhelyzet teljes időtartama alatt az orvos-beteg személyes találkozót a minimálisra kell csökkenteni, és a lehetőségek szerint törekedni kell a távkonzultáción alapuló betegellátásra.

– A fogorvosi alapellátásban dolgozó fogorvosok továbbra is elérhetőek a lakosok számára, hiszen telefonon mindenki el tudja érni a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fogorvosát. Aki a távkonzultáció keretében vagy tanáccsal látja el a beteget, vagy – indokolt esetben – a sürgősségi ellátóhelyre irányítja őket. Annak érdekében, hogy a lehető legkisebb legyen a várakozási idő és a várakozók száma, a fogorvosok időpontot adnak, melynek során meghatározzák, hogy mikor kell jelentkezni az ellátóhelyen, ahol a körzeti fogorvosok dolgoznak forgó rendszerben. Várakozni az épületen kívül lehet – válaszolta kérdésünkre Zornánszky Ildikó, a szolnoki önkormányzat egészségügyi és családügyi osztályának vezetője.

– A fogorvosi ügyelet Szolnokon a Móra Ferenc u. 9. szám alatti rendelőben található, ahol hétvégén, ünnepnap és pihenőnapon héttől tizenöt óráig látják el a sürgős beavatkozást igénylő fogászati betegeket. A járványügyi veszélyhelyzet miatt a betegek először az ügyeletet is telefonon keressék, mégpedig az 56/429-937 telefonszámon! A körzeti fogorvosok saját rendelőjükben telefonon fogadják a körzetükből jelentkező lakosok hívását, és konzultálnak. Sürgős esetben az orvos megadja az akut ellátóhely telefonszámát, és felhívja a lakos figyelmét, hogy az ellátásra időpont-egyeztetés után érkezzen, ezzel elkerülve a betegek feltorlódását – tette hozzá az osztályvezető.

Egyelőre ilyen beavatkozásokat végeznek el

A koronavírus-járvány miatt jelenleg csak a sürgősnek számító beavatkozásokat végezhetik el a fogorvosok. Ezek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján megjelent szerint a következőek:

– a fogak friss baleseti sérüléseinek elsődleges ellátása (visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás);

– a fogból kiinduló gyulladások ellátása (üreg megnyitása, húzás);

– a fogmedergyulladás, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrész-szövetek konzervatív kezelése;

– a szájüregen belüli tályog megnyitása;

– a nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása;

– a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása;

– állkapocsficam visszahelyezése;

– a frissen tört állcsont nyugalomba helyezése;

– a háromosztatú ideg által kiváltott roham helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása;

– bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása (tampon, fedőkötés, véralvadást fokozó gyógyszerek helyi alkalmazása, varrat).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában