összefogás

2020.04.03. 20:00

Egy spanyolországi műtét adna reményt a jászberényi Ricsinek

A jászberényi Banya Richárd májusban lesz négyéves. A gyermeknek súlyos izomtónus-eloszlási zavara van, ami miatt beszéd- és mozgásképtelen. Szülei egy barcelonai klinikán találtak olyan speciális beavatkozást, ami javíthat a kisfiú állapotán. A műtét reményt ad arra, hogy Ricsi jobban legyen, és tovább tudják őt fejleszteni. A család azonban segítség nélkül nem tudja biztosítani a műtét költségeit, ezért sokan összefogtak a gyermek gyógyulásáért.

Illés Anita

Ricsi állapotának javítása érdekében lenne szükség a barcelonai műtétre. Sokan támogatják a családot, hogy a tervezett sebészeti beavatkozás megvalósulhasson

Fotó: Gémesi Balázs

Banya Ricsi szülei első gyermekeként 2016. május 26-án jött világra. A család felhőtlen öröme, boldogsága sajnos csak néhány hónapig tartott. A szülők, Banya Richárd és Herceg Henriett ugyanis azt vették észre, hogy a csecsemő mozgása nem a korának megfelelően fejlődik.

– A párommal mindketten tapasztalatlanok voltunk még, hiszen Ricsi volt az első gyermekünk – kezdte Banya Richárd, a fiú édesapja. – A szülésnél minden rendben ment, nem észleltünk problémát. Boldogságban úszott a család, és akkor még csak nem is sejtettük, hogy milyen megpróbáltatások várnak a kicsire. Négy-öt hónapos lehetett, amikor jeleztük a védőnőnek és a háziorvosnak, hogy Ricsi nem forog. Akkor azzal nyugtattak, hogy fiú gyerek, ezért lustább és lassabb a mozgásfejlődése. Nem igazán tudtunk megnyugodni, mert láttuk és éreztük, hogy gyermekünk nincs rendben. Majd a féléves vizsgálatkor elküldték Ricsit gyermekneurológushoz – idézte fel az apuka.

Ricsi állapotának javítása érdekében lenne szükség a barcelonai műtétre. Sokan támogatják a családot, hogy a tervezett sebészeti beavatkozás megvalósulhasson
Fotó: Gémesi Balázs

– Aggodalmunk és félelmünk ott már beigazolódott – vette át a szót Henriett, a kisfiú édesanyja. – Az orvos akkor azt mondta, hogy tegyem össze mindkét kezem, ha a gyermekünk megéli az első születésnapját. Kezdetben, a vizsgálatok során gerinc eredetű izomsorvadásra gyanakodtak, és nem sok eséllyel biztattak bennünket. Aztán sürgősségi beutalóval eljutottunk a SOTE II. számú Gyermekgyógyászati Klinikájára, ahol végül megállapították, hogy Ricsinek nincs izomsorvadása.

– Az elmúlt években számos vizsgálatot elvégeztek. Ezek alapján feltételezik, hogy születésekor oxigénhiányos állapot léphetett fel, aminek következménye a súlyos izomtónus-eloszlási zavar. Ricsi szinte semmire nem képes. Nem tud ülni, beszélni és állni sem. Megérti, amit mondunk neki, ám nem tudja kifejezni magát. Ha nagyon összeszedi erejét, akkor oldalra billen – részletezte Henriett.

A család mindent megtesz Ricsi gyógyulása érdekében, ezért rendszeresen viszik fejlesztő foglalkozásokra, gyógytornára és különböző terápiára. A családfő dolgozik, az anyuka pedig a nap huszonnégy órájában Ricsi mellett van, ápolja, gondozza őt. S nevelik második gyermeküket is, a kétéves Rékát.

– Az elmúlt években lelkileg sokszor voltunk már mélyponton, de megértettük, hogy közös erővel felül kell emelkedni a nehézségeken, hiszen Ricsikének mi adjuk a szeretetet és az erőt – hangsúlyozta az édesanya.

Nemrég felcsillant a remény, hogy javíthatnak a beteg kisfiú állapotán. Egyik gyógytornász ismerősüktől hallottak dr. Igor Nazarov orosz származású gyermekgyógyászról, sebészről, aki Spanyolországban él és dolgozik. Módszerével Barcelonában végez sebészeti beavatkozásokat. Magyarországra évente kétszer jön előzetes vizit és kontrollvizsgálatok elvégzésére.

– Bejelentkeztünk Nazarov doktorhoz, aki megvizsgálta Ricsit. Majd levélben értesültük arról a műtéti lehetőségről, ami segíthet gyermekünk állapotán. Március közepén visszaigazolták nekünk a műtét időpontját, június 30-ra. Nem tudjuk, hogy a koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzetben el kell-e majd halasztani a beavatkozást. Bízunk benne, hogy nem.

– A műtét ugyanis reményt adott nekünk arra, hogy javítsunk Ricsi életkörülményein, ugyanakkor sokszor úgy érezzük, hogy korlátozott anyagi lehetőségeink miatt szertefoszlik ez a remény. A műtét ugyanis két és fél millió forintba kerül. Az elmúlt évek lelkileg és anyagilag is nagyon megviselték a családot. Sokan biztatnak, hogy ne adjuk fel, és segítségünkre vannak, amiért hálásak vagyunk – mondta Ricsi édesapja.

A műtét esélyt jelent a beteg kisfiúnak arra, hogy rehabilitációval tovább tudják őt fejleszteni. A szülők álma, vágya, hogy a mosolygós Ricsike gyógyuljon, és ne éljen teljesen kiszolgáltatott állapotban.

Sokan összefogtak Ricsiért

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben is sokan segítenek és összefognak Ricsi gyógykezeléséért. A Sárközyné Béres Krisztina és Magyar Anita által életre hívott „Jászberényi jótékonykodók” Facebook-csoportban számos jótékonysági licitet indítottak, hogy összegyűljön a műtétre a pénz. A megálmodott jótékonysági sütivásár a járványügyi helyzet miatt áprilisban elmarad.

Egy másik támogató kezdeményezést, a jászberényi civil angyalok által április 4-én tervezett jótékonysági musicalgálát szintén elhalasztják, terveik szerint egy másik időpontban rendezik meg. Mindazok, akik támogatni szeretnék Banya Ricsike gyógyulását, a 11773456-02070621-es számlaszámra utalhatják felajánlásaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában