Maszkokat készítenek a jászsági önkéntesek

A kialakult járványügyi vészhelyzetben sokan keresik az egészségügyi maszkokat, ám azokat most nem könnyű beszerezni. A Jászság több településén összefogtak, és maszkvarró akciókat indítottak el az elmúlt napokban. Segítőkész, ügyes kezű lányok és asszonyok folyamatosan készítik a hiánycikknek számító védőeszközt.

Illés Anita

Jásziványon az összefogásnak köszönhetően több száz maszkot készítettek már el az önkéntesek. Besenyei Ildikó varrónő műhelyében gyártja a védőeszközöket

Fotó: Illés Anita

A térség legkisebb településén, Jásziványon bő egy héttel ezelőtt kezdték el a szájmaszkok varrását, majd a védőeszközt folyamatosan osztották ki a lakosoknak.

– Nem egyszerű a maszkok beszerzése, ám önkormányzatunk szeretné, hogy minél több szájmaszk rendelkezésre álljon a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy készíttettünk, és így elsősorban a kis falut el tudjuk látni – kezdte Tari András, Jászivány polgármestere. Ötletével megkereste Besenyei Ildikó varrónőt, hogy megrendelésre el tudják-e vállalni a maszkok gyártását.

Jásziványon az összefogásnak köszönhetően több száz maszkot készítettek már el az önkéntesek. Besenyei Ildikó varrónő műhelyében gyártja a védőeszközöket
Fotó: Illés Anita

– A rendkívüli vészhelyzetre való tekintettel a varrónő nem engedte, hogy kifizessük a szájmaszkok elkészítését, a hozzá csatlakozó hölgyekkel önkéntesen vállalták a munkát. Nagy mennyiségre van szükség, ezért sokat segített a szervezésben, megalkotta a mintadarabokat, majd a segítőknek egyenként bemutatta a maszk szabását, varrását. Az alapanyagot az önkormányzat biztosítja – részletezte a polgármester.

Besenyei Ildikó varróműhelyében ottjártunkkor már az asztalon sorakoztak a kétrétegű pamutvászonból kiszabott, varrásra váró, mosható szájmaszkok. A falu kilenc önkénteséből két szakképzett varrónő segített, a többiek pedig kis tanulás után gyorsan elsajátították a munkafolyamatot. Az összefogásnak köszönhetően néhány nap alatt eddig több mint hatszázhatvan védőeszközt varrtak.

Jászdózsán a Dósai Női Szalon szintén mosható maszkokat varr a kórház és a lakosok részére.

Fonyódi Annamária, a közösség vezetője érdeklődésünkre elmondta: egy kórházi ápolónőtől jött az ötlet, hogy készítsenek a jászberényi kórház részére maszkokat. A női szalon tagjai támogatták az ötletet, hiszen kiegészítette a csoport tagjainak az elképzelését, miszerint a községben élőknek varrjanak szájmaszkokat.

A terveket hamarosan tettek követték, sokan segítettek szabással, varrással, alapanyagokkal: pamutvásznat, cérnát és gumiszalagot adományoztak. A minap kétszáz szájmaszkot juttattak el a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház belgyógyászatán dolgozóknak.

Az önkormányzat szerzi be az alapanyagot

Jánoshidán az önkormányzat szervezésében és alapanyag-beszerzésével egy helyi cég varrodája gyártja a jó minőségű, háromrétegű, szűrővel ellátott maszkokat. Az elmúlt időszakban a helyi egészségügyi és szociális intézményeknek, valamint az élelmiszer-kereskedelmi egységeknek készítettek szájmaszkokat. A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház krónikus osztályának háromszáz védőeszközt tudott adni a település.

– Minden jánoshidai lakos ingyenesen kapott egy helyi gyártású maszkot. Ezenkívül valamennyi jászsági település egészségügyi és szociális dolgozóinak ötven-ötven, az ötezer fő feletti településeknek száz, Jászberénynek pedig kétszáz darab szájmaszkot biztosítunk – tájékoztatott Eszes Béla, Jánoshida polgármestere. Terveik szerint e héttől, amikor már az elkészült darabszám engedi, a maszkok értékesítésére is lesz lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában