Kinyitottak a tb-támogatott elemeket árusító üzletek a megyében

Nehéz a hallókészülékekbe tartozó elemek beszerzése a koronavírus-járvány miatt, ugyanis bezártak azok az üzletek, ahol tb-támogatott elemeket lehet kapni – hívta fel a figyelmünket egyik szolnoki olvasónk. Cikkünkben annak jártunk utána, mit tehetnek a megyében élő érintettek.

Molnár-Révész Erika

A TB által nem támogatott elemek ára borsosabb, de tovább is bírják

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– A hallókészülékembe szerettem volna elemet vásárolni, de az egyetlen üzlet, ahol tb-támogatott elemet lehet kapni, a Boldog Sándor István körúton, zárva volt. Szerencsére a szemben lévő mobil szaküzletben hozzá tudtam jutni az elemekhez, persze háromszoros áron – számolt be tapasztalatáról szolnoki olvasónk, Györgyiné André Terézia, aki azért keresett fel minket, hogy sorstársain segítsen.

– A nem támogatott elemek bár drágábbak, de jóval hosszabb ideig bírják. A harmincdarabos, támogatott elemekért háromezer forintot fizetek, azok nagyjából egy-másfél nap alatt lemerülnek, így kéthetente új csomagot kell vásárolnom. A nem támogatottért tízezer forintot fizettem, de több napig is bírja. Így azt gondolom, ez gazdaságosabb, de ezt nem mindenki engedheti meg magának anyagilag – vélekedett a hallássérült hölgy.

Olvasónk észrevételével megkerestük a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének megyei képviseletét. Kissné Borbás Henriett megyei titkár kérdésünkre válaszolva elmondta, őket konkrétan még nem keresték meg a problémával, de nem ismeretlen előttük a jelenség.

– Tagjaink bátran keressenek fel minket, segítünk eligazodni az interneten, hogy honnan tudják beszerezni az elemeket. Mindeközben utánajártunk, hogy az említett szaküzlet, ahol a támogatott elemeket lehet kapni, mikor tart nyitva. A bolt valóban zárva volt április 14–17. között, azóta viszont, ha korlátozottan is, de nyitva tart. A legfrissebb tájékoztatás szerint május 4-8. között Jászberényben, a Lehel vezér tér 15. szám alatt található üzlet, illetve Szolnokon, a Boldog Sándor István körút 4/A-ban található szaküzlet keddi és csütörtöki napokon reggel nyolctól délután négy óráig tartanak nyitva – tájékoztatott a megyei titkár.

A TB által nem támogatott elemek ára borsosabb, de tovább is bírják
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Magát a készüléket is támogatja a társadalombiztosítás

Mivel a hallókészülék gyógyá­szati segédeszköznek minősül, ezért igénybe vehető tb-támogatással, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával minden érvényes tb-kártyával rendelkező magyar állampolgár számára, akinél fül-orr-gégész vagy audiológus szakorvos megállapította a halláscsökkenés tényét. Ilyen esetben a hallókészülék fix áras, hetven százalékos tb-támogatás mellett. Vagyis az igénybe vevő a hallókészülék árának harminc százalékát fizeti oldalanként.

Ekkor a hallókészüléket vényre írják fel, tehát a támogatást jelen hatályos jogszabály szerint hatévenként lehet igénybe venni. Lehetőség van tb-támogatás nélkül, szakember által javasolt hallókészüléket vásárolni, ebben az esetben a hat év kihordási idő lejárta előtt is. Azonban ekkor a teljes árat a vevő fizeti ki. Vannak nem finanszírozott hallókészülékek is, melyeknél a tb-támogatás nem vehető igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában