Újraindultak a szakrendelések megyénkben

Május negyedikétől már nemcsak a sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozásokat, hanem telefonos előjegyzés után és szigorú szabályok betartása mellett az egyéb vizsgálatokat és beavatkozásokat is elvégzik Jász-Nagykun-Szolnok megye szakrendelőiben.

Munkatársainktól

A szolnoki rendelőintézetbe érkező betegeket péntek délelőtt is a bejáratnál fogadták az intézmény munkatársai

Fotó: Mészáros János

A biztonságos, másfél méteres távolság betartásával sorban várakoznak a betegek a szolnoki kórház rendelőintézetének bejárata előtt is. Mivel a koronavírus-járvány még nem ért véget, csak szigorú óvintézkedések betartása mellett engedik be az épületbe a pácienseket.

– A baleseti sebészeten kívül minden szakrendelés kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban fogadhat beteget – válaszolta kérdésünkre dr. Mózer Erzsébet, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet járóbeteg-ellátási igazgatója.

– Ha a beteg késve érkezik, új időpontot kell kérnie. A szigorú betegfogadási rend a betegek védelmét szolgálja! Járványügyi szempontból kiemelten fontos, hogy a páciensek pontosan, időpontra érkezzenek. Óránként maximum négy beteg jegyezhető elő, bizonyos időigényes vizsgálatok, ellátások esetén ennél kevesebb, mert minden beteg után kiemelt figyelmet kell fordítani a rendelő fertőtlenítésére – mondta az igazgató.

A szolnoki rendelőintézetbe érkező betegeket péntek délelőtt is a bejáratnál fogadták az intézmény munkatársai
Fotó: Mészáros János

Már a bejáratnál ellenőrzik az előjegyzési időpontokat

Dr. Mózer Erzsébet hangsúlyozta, minden dolgozónak és betegnek kötelező maszkot viselni, de egyéb szabályokat is be kell tartani.

– Az új betegfogadási rend szerint a betegek lehetőleg ne várakozzanak a várótermekben. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy csak minimális számban, és másfél-két méteres távolságban egymástól. A rendelőintézetbe érkező betegeket a bejáratnál fogadják munkatársaink, akik ellenőrzik az előjegyzési időpontokat a szakrendelések betegfogadási listáin. A vizsgálati időpont előtt néhány perccel kísérjük a beteget az aulába, ahol testhőmérséklet-mérés történik, majd kézfertőtlenítés után járványügyi kérdőív kitöltésére kerül sor. A járványügyi szempontból negatív beteget felvétele után a szakrendelésre irányítjuk. A segítségre szoruló beteget munkatársunk kíséri a szakrendelésre – írta le a vizsgálatok pontos menetét a járóbeteg-ellátási igazgató.

Hozzátette: a beutalóköteles szakrendelésekre természetesen a továbbiakban is kizárólag beutalóval érkezhetnek a betegek.

Sátorban fertőtlenítenek, kérdőívet is ki kell tölteni

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban is fokozatosan újraindult a járóbeteg- és diagnosztikai ellátás, az egynapos ellátás, az akut esemény utáni rehabilitációs tevékenység, valamint a nem közfinanszírozott magánellátás is – közölte dr. Sinkó-Káli Róbert főigazgató.

– Minden ellátási szinten az első ütemben az új típusú koronavírus-átvitel szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, a beteg állapotát tekintve sürgősebb beavatkozásokat végzik el, majd azokat fokozatosan terjesztik ki a tervezett beavatkozások szélesebb körére. A járóbeteg-felvételt és -ellátást telefonon előre egyeztetett, előjegyzett időpont alapján a szakrendelések bonyolítják le. A betegnek a rendelési idő utolsó órájában van lehetősége az időpontkérésre, telefonos konzultációra és e-recept íratásra. Az elérhetőségek és rendelési idők megtalálhatók a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház honlapján – részletezte.

A főigazgató felhívta a figyelmet a szigorú szabályok betartására. Ahogy a megyeszékhelyen, Jászberényben is előre egyeztetett időpontban, pontosan kell megjelenni, meg kell tartani a betegek közötti legalább másfél méteres távolságot. A vizsgálatra érkezők a szűrősátorban elvégzett lázmérést, kézfertőtlenítést, járványügyi kérdőív kitöltését követően védőmaszkban mehetnek be a szakrendelésre. Az előjegyzett időpont előtt a felvételre maximum harminc, minimum tíz perccel korábban van lehetőség. A fekvőbetegeket a kezelőorvos utasítása szerint, előjegyzés alapján veszik fel az intézménybe.

– Az a beteg, aki a megjelölt időben nem jelenik meg felvételre a szűrősátorban, aznap már nem juthat be a vizsgálati helyre, új időpontot kell kérnie. Szigorú betegfogadási rend áll fenn, ezért ha a betegnek nincs időpontja, és nem akut ellátásra szorul, akkor az intézetbe szintén nem kerülhet be – hangsúlyozta dr. Sinkó-Káli Róbert. Tájékoztatása szerint amennyiben a járványügyi kérdőív kitöltése során a koronavírus-érintettség gyanúja felmerül, a beteget a kijelölt járványkórházba küldik.

A betegek biztonságosabb ellátása érdekében újabb intézkedéseket vezettek be a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban. A minap új bejáratot nyitottak meg. A gyógyszertár melletti bejáraton a röntgen-, ultrahang-, CT- és laboratóriumi vizsgálatra érkező, előjegyzett és sürgős ellátást igénylő betegeket fogadják – tájékoztat az új beléptetési rendszerről dr. Sinkó-Káli Róbert. Az összes többi járó- és fekvőbeteg-ellátó egységbe érkező beteget továbbra is a Sürgősségi Betegellátó Osztály előtt felállított sátoron keresztül veszik fel.

Óránként három pácienst fogadnak a szakellátások

– A karcagi Kátai Gábor Kórházban a járóbeteg-szakellátásokra előjegyzéssel jelentkezőket a fokozatos bevezetés biztosítása érdekében, többségében húszperces időbeosztással fogadjuk, ami három pácienst jelent egy órán belül – tájékoztatta hírportálunkat Nagyné László Erzsébet, az intézmény főigazgatója.

– A higiéniai szabályok betartásával – a beteg lázmérése, higiénés kézfertőtlenítése, a járványügyi kérdőív kitöltése – után fogadjuk a szakrendeléseken a betegeket. Az ellenőrző pontokon való áthaladás miatt kérjük, hogy lehetőleg tizenöt perccel korábban érkezzenek a kapott időponthoz képest. Felhívjuk a betegek figyelmét, ha a bejelentkezés után a szakrendelésen nem jelenik meg időben, új időpont kérésére kötelezett, mert szigorú betegfogadási rend áll fenn – tette hozzá a kórházvezető.

Természetesen a Kátai Gábor Kórház területén is kötelező a védőmaszk viselése, melyet igény szerint biztosítanak.

Új telefonszámokon is elérhető a szolnoki rendelőintézet

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetének szakrendelései az eddig ismert telefonszámok mellett ezentúl az alábbi mobilszámokon is elérhetőek nyitvatartási időben, reggel hét óra és délután három óra között:

Baleseti sebészet: 30/349-2466

Aneszteziológia: 30/349-6315

Radiológia-ultrahang: 30/349-5521

Fül-orr-gégészet: 30/348-9476.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában