segítség

2020.06.06. 07:00

Felajánlásokból jött össze a pénz a Berényben élő Ricsi műtétjére

Összegyűlt a két és fél millió forint a jászberényi Banya Richárd barcelonai műtétjére. A súlyos izomtónus-eloszlási zavarral küzdő négyéves gyermek ezzel esélyt kap arra, hogy egy speciális beavatkozással javítsanak az állapotán. Példaértékű, hogy a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben is sokan összefogtak és segítséget nyújtottak a családnak. Rengeteg lelkierőt és reményt is kaptak ahhoz, hogy álmaik valóra váljanak.

Illés Anita

Az összefogásnak köszönhetően a család egy újabb lépéssel közelebb került Ricsi gyógyulásához

Fotó: Gémesi Balázs

Olvasóink április elején ismerhették meg a jászberényi Banya Richárd és családja szívszorító történetét. Súlyos izomtónus-eloszlási zavara miatt a négyéves gyermek beszéd- és mozgásképtelen. A család mindent megtesz a kis harcos gyógyulása érdekében.

Mint azt korábban megírtuk, nemrég felcsillant a remény, hogy Dr. Igor Nazarov gyermekgyógyász, sebész módszerével Barcelonában végeznének el egy olyan speciális műtétet, ami nagy eséllyel javíthat a kisfiú állapotán. A beavatkozás után rehabilitációval tudják őt tovább fejleszteni.

Ricsi június 30-ra kapott időpontot a beavatkozásra. Ez reményt adott a mosolygós gyermek gyógyulására és arra, hogy ne éljen teljesen kiszolgáltatott állapotban. Ám a szülők sokszor úgy érezték, hogy ez a remény szertefoszlik, hiszen a műtét két és fél millió forintba kerül. Anyagi lehetőségeik pedig korlátozottak.

Aztán megélték, hogy milyen sokan összefognak a fiúért és ez újra erőt adott a családnak. A Jászberényi Jótékonykodók csoport rekordidő, azaz kevesebb, mint egy hónap alatt gyűjtötte össze a két és fél millió forintot a műtéthez.

Az összefogásnak köszönhetően a család egy újabb lépéssel közelebb került Ricsi gyógyulásához
Fotó: Gémesi Balázs

– Szavakkal nehéz kifejezni, hogy mennyire hálásak vagyunk. Az elmúlt időszakban az anyagi támogatáson túl nagyon sok lelki segítséget, reményt kaptunk, amit már rég éltünk meg. Így még egy lépéssel közelebb kerültünk célunk eléréséhez, hogy Ricsi önállóbb életet tudjon élni. Őszintén, szívből köszönjük mindenkinek, bármekkora részben is hozzásegített minket a két és fél millió forinthoz – fejezték ki a szülők, Herczeg Henriett és Banya Richárd.

– Ricsi a körülményekhez képest jól van, a járványidőszakban is folyamatos volt a fejlesztő foglalkozás és a gyógytorna. A fejlesztőközponttal online tartottuk a kapcsolatot és kaptuk a különböző feladatokat, gyakorlatokat. Gyógytornászok is segítettek, ami sokat jelentett, mert Ricsi megfordult a hasáról a hátára. Erre korábban nem volt képes – hangsúlyozta Banya Richárd, a fiú édesapja.

A járványveszély miatt nem egyszerű a hivatalos papírok, igazolások ügyintézése, de bíznak benne, hogy minden akadály elhárul majd és június 30-a előtt néhány nappal elutazhatnak a műtétre.

A Magyar Anita és Sárközyné Béres Krisztina által létrehozott Jászberényi Jótékonykodók közösség kezdeményezésére nagyon sokan összefogtak Ricsiért. A koronavírus-járvány mindannyiunk életét nehezebbé tette, ám a rendkívüli helyzetben is sorra gyűltek a felajánlások, amivel a jószándékú emberek segítettek.

Magyar Anita tájékoztatott, hogy az adományokból több száz licitet bonyolított le az interneten, civil és céges felajánlások is szép számmal érkeztek. Egy kihelyezett kupakgyűjtő tárolóban három hét alatt 649 kilogramm kupakot gyűjtöttek össze Ricsike gyógyulására.

– A közösség ereje és összefogása példaértékű volt. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki bármilyen formában segítette a csoport Banya Ricsike gyógyulására indított gyűjtését. Ezzel rekordidőn belül sikerült összegyűjteni a két és fél millió forintot a barcelonai műtétre. Az összeget már átadtuk a családnak – mondta.

Sportolók is segítenek

A jászberényi Lehel HC jégkorongcsapat egykori és jelenlegi tagjai szintén összefogtak és a Facebookon licitre bocsátották értékes tárgyaikat, relikviáikat. A felajánlások sorában megtalálható többek között Bató „Acél” András, Simon Ferenc, Havrán Péter, Hetler Ádám és Sipos Zoltán meze, Balla Tibor korcsolyája. Ezenfelül dedikált könyvekre, poszterekre is lehet licitálni június 10-ig. A sportolók a négyéves Ricsi spanyolországi műtétje utáni rehabilitációját szeretnék segíteni a jótékonysági árverésen befolyt összegből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában