itt a szezon

2020.06.25. 20:00

Kedvez az esős idő a megyei gombászoknak

Az utóbbi napok csapadékos, párás időjárása kedvezett a gombáknak. Már a városi parkok gyepén is egyre gyakrabban fel-felbukkannak kisebb-nagyobb kalaposok, az erdőszélekről, rétekről nem is beszélve. Nem csoda hát, hogy jelentősen megnőtt a forgalom a szolnoki vásárcsarnok gombavizsgáló helyiségében is. Egyre többen viszik bevizsgáltatni a begyűjtött gombákat. Legtöbben saját fogyasztásra szánják szerzeményeiket, de akadnak, akik a piacon kínálják eladásra.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ondok Zsolt nagy kosárnyi szegfűgombával érkezett a piacra, melyet a Széchenyi városrész melletti erdőnél, a Kisgyepként ismert területről gyűjtött be családjával. A jó három kilónyi kis kalapost maguk fogják elfogyasztani.

– Olyankor megyünk ki gombászni, mikor ilyen nagyobb esőzések vannak, és látjuk, hogy akad gomba jócskán – nyilatkozta. – Jól megszedjük ilyenkor magunkat, és elhozzuk a piacra bevizsgáltatni. Régen ezt nem mindig tettük meg, de most élünk ezzel a lehetőséggel. A kedvencünk a szegfűgomba, rengeteg van most belőle, ahol szedtük, ott igazából csak ez terem meg. Lett volna belőle még vagy három ilyen kosárnyi is.

Ondok Zsolt bő három kiló szegfűgombát vitt Berta Mónikához bevizsgáltatni
Fotó: Mészáros János

A tiszajenői Gulyás Zoltán is szegfűgombát kínál vevőinek a vásárcsarnokban, amit a falutól távolabb, Cegléd felé szedett.

– Elég sok gomba terem egyelőre – számolt be gyűjtési tapasztalatairól. – Korábban esőhiány volt, most meg már túl sok lesz a vízből. De még jó a termés, az előző napokban hoztam a piacra őzlábgombát, fenyőtinórut és csiperkét is, de most akkora felhőszakadás volt, hogy ezeket a fajtákat nem tudtam szedni.

Az újszászi Vidák Józsefné már negyven éve gyűjti és árulja a gombát a szolnoki piacon. Az ő standján is szegfűgombák kelletik magukat. Most messziről hozta: a gödöllői reptérnél szedte. Mint mondta, ott is terem bőven.

– Tavasszal és ősszel van igazi gombaszezon, de most ideális nekik ez az esős idő – magyarázta Berta Mónika gombaszakellenőr, aki a piacon ingyen végez vizsgálatot.

– Körülbelül két hete hozzák hozzám bevizsgáltatni a gombákat. A mezei szegfűgombából van a legtöbb, azt szedik kilószámra, legtöbben a Nefagnál. Előfordul, hogy összetévesztik más fajjal, például a sűrűbb lemezű mezei tölcsérgombával vagy a viaszfehér tölcsérgombával, de legtöbben már rutinosak. Bőven terem most a nagy őzlábgomba is, emellett szoktak hozni csiperkét, tinórut, déli tőkegombát – sorolta.

Megtudtuk, veszélyes gombát főleg ősszel visznek, jellemzően gyilkos galócát.

Szedéskor ne keverjük a különböző fajtájú gombákat!

Berta Mónika arra is felhívja a gombászok figyelmét, hogy a különböző fajú gombákat külön-külön kosárba vagy papírzacskóba gyűjtsék, mivel ha csak egyetlen mérges gomba is akad az ehető fajták között, az összeset ki kell dobni. A műanyag zacskót jobb mellőzni, mert abban befülled és gyorsan romlik a gomba.

Ázott, kukacos vagy csigák által megrágott vagy elöregedett, penészes gombát soha ne használjunk fel étkezéshez. A frissen szedett vagy vásárolt gombát ne tároljuk egy napnál tovább hűtőszekrényben, ez vonatkozik a gombás ételekre is. Hosszabban tárolni fagyasztószekrényben lehet, vagy konzerváló szerrel – például sóval – tartósítsuk a gombát. Szárításra jól szellőző, meleg helyiséget válasszunk, majd a megszárított példányokat papírzacskóban vagy légmentesen lezárt műanyagban tároljuk.

Vannak védett, kipusztulófél­ben lévő gombafajok is, melyekre ildomos vigyázni, így csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjtsük. A mérgező vagy ismeretlen fajokat pedig ne rugdossuk fel vagy pusztítsuk el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában