Statisztika

2020.06.08. 07:00

Kicsivel több gyermek született megyénkben

A járvány ellenére egyelőre kedvező képet mutat az első negyedév demográfiai statisztikája. Megyénkben több gyermek született és kevesebben haltak meg, mint az ezt megelőző időszakban. A házasságkötések száma pedig megduplázódott.

Czakó Nóra

Forrás: Shutterstock

Fotó: Natalia Deriabina

A járvány idején egyes szülők még jobban is jártak, ha az utolsó hetekben, hónapokban nem mentek gyesre, mert ehelyett fizetett szabadságot kaptak a munkahelyek leállása miatt. Fülöp Zsolt kislánya, Luca áprilisban született, amikor még jóval nagyobb volt a járványveszély.

– Régóta terveztünk már gyermeket, akkor még híre-hamva sem volt a vírusnak – mondta a büszke édesapa. – Babaváró hitelt vettünk fel, rögtön megpályáztuk, amint lehetséges volt, lakásvásárlásra fordítjuk majd az összeget – tette hozzá.

– Nagy esküvőt szerettünk volna a párommal, már ki is volt tűzve az időpont április közepére, a kijárási korlátozás miatt azonban le kellett mondanunk a lagziról – sajnálkozott a Szolnokon élő Andrea.

– Mivel nem sokkal előtte kiderült, hogy kisbabát várok, és szeretnénk felvenni a babaváró hitelt, nem várhattunk az esküvővel. A vőlegényem és én a szüleinkkel, valamint két tanúval összeházasodtunk a tervezett időpontban, a lagzit pedig majd nyár végén vagy ősszel tartjuk meg, hogy a család többi tagja is részese legyen életünk legszebb pillanatának…

Itt mérséklődött leginkább a természetes fogyás

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból kiderült, hogy majdnem kétszer annyi házasságot kötöttek az idei első negyedévben Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában. 2020 első negyedévében a születések száma 6,5 százalékkal nőtt, a halálozásoké pedig 8,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2019 első három hónapjában. Vagyis a járvány, valamint a kórházi szakrendelések és nem életfontosságú egészségügyi beavatkozások átmeneti leállása ellenére a hazai természetes fogyás 27 százalékkal, 4579 emberrel csökkent. A halálozások számának jelentős visszaesésének hátterében pedig a tavalyihoz képest az idei évben alacsonyabb szinten tetőző influenzajárvány állhatott. A természetes fogyás egyébként a legnagyobb mértékben, 38 százalékkal, a megyénket is magában foglaló Észak-Alföld régióban mérséklődött.

Kevesebb megyeitől kellett végleg búcsút vennünk

Az első negyedévben az országban 22.210 gyermek jött a világra, mintegy ezerháromszázzal több, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ezen belül januárban 9,7, februárban 4, márciusban 1,9 százalékkal nőtt a születések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest. Megyénkben hetvenkettővel több baba született az idei első negyedévben (895), mint egy évvel korábban (823).

Az év első három hónapjában 34.565-en haltak meg. Januárban 15, februárban 13 százalékkal kevesebben, márciusban 1,2 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest. A Jászkunságban a halálozások száma közel százötvennel lett kevesebb az említett időszakban, hiszen 1664-ről 1519-re csökkent.

Az idei év első negyedévében 12.271 pár kötött házasságot az országban, ez kétszerese az egy évvel korábbinak. Márciusban az országban 4890 pár kötötte össze az életét, ami 77 százalékkal, vagyis mintegy kétezerrel több a tavaly márciusi adatnál. Áprilisban ugyan bezártak a házasságkötő termek a vírusveszély miatt, de ez feltehetőleg csupán halasztásra ösztönözte azokat, akik egybekelnének. Megyénkben a tavalyi és az idei első negyedévet összehasonlítva is ugrásszerű emelkedést tapasztalunk a házasságkötések számában. Míg 2019 első negyedévében 270-en házasodtak össze a Jászkunságban, addig az idén ez a szám már elérte az 534-et.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában