olvasónk jelezte

2020.06.30. 11:30

Napokig áram nélkül maradtak Szolnokon, a Piroskai úton

A Piroskai úton lakó egyik olvasónk, Nagy Endre jelezte, napok óta nem működött az áramszolgáltatás, illetve akadozott.

Szabó Lilla Laura

A közelmúltban egyáltalán nem volt áramellátás. A szolgáltató azonban megoldást ajánl.

– Rendszeresen kiegyenlítjük a számlákat az E.ON felé, ám elviekben a szolgáltatásért egy bizonyos kft. felel. Így ugyan az E.ON-nak jelentettük a hibát, ám a megoldást és a javítást az említett szolgáltatónak kellene elvégeznie – részletezte Nagy Endre. Hozzátette, szerencsére egy áramfejlesztő segítségével a fontos eszközöket működtetni tudták otthonukban.

Varga Ivett, az E.ON regionális kommunikációs szakreferense elmondta, a Szolnok külterületén található Piroskai úton a lakásokba egy kft. villamos hálózatán keresztül érkezik az áram.

– Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Piroskai úton, a valamikori állami gazdaság területén épült lakásokba, az egyszerűbb megoldást választva, nem az áramszolgáltató építette ki a villamos hálózatot, hanem az állami gazdaság. Ez a hálózat ma már az érintett kft. alfogyasztói hálózata. Ezen alfogyasztói szakaszon az elmúlt években rendszeresek voltak a meghibásodások – fejtette ki. Mivel a szóban forgó cég ezen alfogyasztói hálózat fejlesztését nem tervezi, ezért a lakók hálózatról való leválása jelentené a legjobb, hosszú távú megoldást.

– Az önkormányzattal és a kft.-vel egyeztetve az E.ON ezért saját hálózatot épített ki, hogy az ott élők azon keresztül megbízható, zavartalan áramellátást kaphassanak – tette hozzá Varga Ivett.

A csatlakozás jelenthetne megoldást

Az E.ON hat évvel ezelőtt egy új transzformátorállomást épített, amelyre a lakóknak is lehetőségük van csatlakozni.

– Az építéssel párhuzamosan minden érintett ügyfelet tértivevényes levélben tájékoztattunk arról, hogy mi a teendője az új, földkábeles hálózatra csatlakozással kapcsolatban. Ám ezzel a lehetőséggel ez idáig a lakók nem éltek – összegezte Varga Ivett.

Hozzátette, az önkormányzat a területen kizárólag földkábeles hálózat létesítését engedélyezte. A területen élő ügyfeleknek az új hálózatra csatlakozáshoz ezért a földkábel fogadására alkalmas mérőhelyet szükséges kialakíttatniuk egy regisztrált villanyszerelővel saját ingatlanukban, illetve viselni ennek költségeit. Az E.ON felé tehát nem merülne fel fizetési kötelezettség, ha a lakók szeretnének áttérni az újonnan megépített hálózatra és leválni a rossz állapotú alfogyasztói hálózatról. A mérőhely-létesítés költsége azonban (ahogy a belső hálózat karbantartásához, üzemeltetéséhez kapcsolódó minden költség) őket terhelné. Mindezt mérlegelve nyílna lehetőség a csatlakozásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában