Munkálatok

2020.07.09. 07:00

Helyreállították a bortartályokat Tiszakürtön

Tavasszal álltak neki, és nemrég fejezték be a közelmúltban megsérült bortartályok helyreállítását.

P. Pusztai Nóra

Ahogy arról tél végén hírportálunkon is olvashattak, a Tiszazugban pusztító vihar rongálta meg a Tiszamenti Szőlőtermelők Szövetkezetének telephelyét. A bortartályokba villám csapott, a szél kitekerte azokat a földből.

– Tizenötmillió forintért vállalták el csak a kinyomást, az anyagokat, meg az eszközfeltételeket nekünk kellett volna biztosítani, végül az egyik kollégámmal ketten csináltuk meg, így három-négy millió forintból meg tudtuk oldani – mondta Stinner Ferenc, a Tiszamenti Szőlőtermelők Szövetkezetének vezetője. – Saját gyártású hidraulikus hengerrel, csőben cső módszerrel sikerült kinyomni a horpadásokat – tette hozzá.

És bár a hat tartály szépséghibás maradt, funkciójukat tekintve mégis használhatóak.

– A teljes elektronikai ve­zetékelést kicseréltük, ahogy a szívó- és nyomótömlőt is, és szigeteltük a tartályokat. Egy szűrő még hiányzik, azt az alkatrészt most esztergálják, hamarosan ez is a helyére kerülhet. Addig is megtöltöttük vízzel a tartályokat, hogy lássuk, eresztenek-e valahol. Kiállták a próbát, így készülünk a szüretre – magyarázta.

A tiszazugi szakember szerint az utóbbi tizenhét esztendő legkisebb borkészlete áll rendelkezésre, ezért ebben az évben a szőlők felvásárlásának tekintetében keresleti piac alakulhat ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában