Múltidéző

2020.07.02. 11:30

Horthy szerencsés balesetet szenvedett Abonynál

Néhány éve az interneten megjelent cikkekben sűrűn lehetett olvasni egy automobilról.

Szikszai Mihály főlevéltáros

Ez egy Maybach típusú gépkocsi volt, amely a Közlekedési Múzeumba került, és a legenda azt tartja, hogy Hitler ajándékozta az 1930-as években Magyarország kormányzójának, Horthy Miklósnak. Az elképzelés végül nem nyert bizonyságot, viszont az biztos, hogy a kormányzó sokat használta ezt a gépkocsitípust. Ezzel az autóval könnyebb baleset is érte, amellyel nemcsak a korabeli lapok és hivatalos tudósítások, de még az országgyűlés is foglalkozott.

1932. június 25-én reggel a fővárosból nyolchengeres Maybach autójával Horthy Miklós elindult kenderesi birtokára. A szokásos csendőrségi biztosítás most nem kísérte, így a gépkocsiban csak a kormányzó, a sofőr, mellette az inas, Krecsly János és a szárnysegéd, Koós Miklós alezredes foglalt helyet. Ceglédig eseménytelenül telt az út. Abony előtt azonban egy kanyarban a kocsi – az időközben eleredt eső miatt a síkossá vált úton – megcsúszott, és az út mellett lévő szegélykőnek ütközve az árokban állt meg. A szélvédő betört, és véresre sebezte a sofőr mellett ülő inast. Az alezredes apró karcolásokkal megúszta. A kormányzónak és a sofőrnek viszont nem esett baja. Az autó viszont használhatatlanná vált – legalábbis egy időre.

Mivel pont a Szolnokra vezető vasút mellett történt a baleset, ráadásul a közelben egy őrház is állt, úgy döntöttek, vonattal mennek tovább. Az őrháznál a szolgálatot teljesítő vasutas jelentette a kormányzónak, hogy néhány perc múlva érkezik Budapestről a debreceni gyorsvonat. Az valóban meg is érkezett, pontosan és az őr jelzésére megállt. A vonat ablakán kitekintő utasok meglepődtek az árokba borult autón, de meglepetésük még csak fokozódott, amikor azt látták, hogy Magyarország kormányzója száll fel a vonatra kíséretével. Horthy Miklóst egy fülkében kínálták hellyel, ahol Bobory György, Heves vármegye egykori főispánja utazott. (Bobory országgyűlési képviselő és rokona is volt a kormányzónak – a szerző.) A régi főispán előzékenyen ki akart menni a folyosóra, de Horthy marasztalta: „Maradj itt, Gyurka! Legalább Kisújszállásig elbeszélgetünk.”

Szolnokon leszállt az inas, akit azonnal a megyei kórházba szállítottak. A vonat a megyeszékhelyről pontosan indult el, és a kormányzó Kisújszállásig utazott. Itt már várta Hellenbach Gottfried földbirtokos saját autójával, aki azután elvitte Kenderesre Horthyt. Az állomáson egyébként az utasok lelkes ovációval köszöntötték a kormányzót, egyrészt örömüket fejezték ki a szerencsés megmenekülés miatt, másrészt talán azért, mert az ember nem utazhat mindennap egy vonaton az ország első emberével. Annyit tudunk még, hogy az inas két nap múlva elhagyta a kórházat.

A balesetről még az országgyűlés is tudomást szerzett, ahol Wlassics Gyula elnök intézkedésére táviratot küldtek a kormányzónak. Az autó javításáról nem sok információ áll rendelkezésre, de mivel még az év augusztusában készült róla fénykép a budai várban, vélhetően megjavították, és a kormányzó még később is használta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában