SZOLNOK/JÁSZKARAJENŐ

2020.07.12. 20:00

Kiss M. Jenő valaha együtt szelte az eget Farkas Bertalannal

– Aktív éveimben repülőgép-vezető­ként dolgoztam, tíz évig voltam a szolnoki Sportrepülőtér parancsnoka. Mintegy húszezer felszállásom van, emellett hatezer óra repült időm – idézte fel otthonában régi emlékeit Kiss M. Jenő, aki mint mondja, számos élménnyel gazdagodott az elmúlt évtizedekben. Közreműködött például a jászkarajenői katolikus templom leszakadt toronykeresztjének helikopteres mentésében, de együtt repült Szolnokon Farkas Bertalannal is.

Hartai Gergely

Szívesen emlékszik vissza a Farkas Bertalannal (a pilótafülkében balra) közös repülésére Kiss M. Jenő. A találkozásukat megörökítő fotót máig őrzi otthonában

Fotó: Hartai Gergely

– Farkas Bertalan kiképzőgépének légcsavarját máig őrzöm! Később aztán, amikor már megtörtént az űrrepülés, egyszer csak csörgött a telefon. A Kiliánról kerestek, hogy itt van az űrhajós és repülni szeretne. Mondtam, hogy jöjjenek ki civilben és beülünk a gépbe. Ugyanakkor kértem, hogy ne reklámozzuk vagy fotózzuk a közös repülést. Ennek ellenére készültek képek – mutatta meg a több évtizedes fotókat az egykori parancsnok.

Majd hozzáfűzte, a neves kozmonauta kiválóan repült, ő mégis félt mellette, mert nagyokat rántott a repülőn.

– Másfajta gépekhez szokott, de ez így volt jól, a végén jót nevettünk a dolgon. Óriási élményként éltem meg a találkozást, nagyjából fél órát töltöttünk a levegőben... – folytatta.

A parancsnoknak azonban nem ez volt az egyetlen életre szóló élménye a magasban. Egyik hajmeresztő emléke például Jászkarajenőhöz fűződik. Ahogyan arról hírportálunkon is megemlékeztünk, 1990 nyarán vihar sújtott le a Pest megyei falura, melyben megsérült a katolikus templom csúcsán álló gömb és keresztje. Szakszerű levételéhez és visszaállításához helikopteres műveletek egész sorára volt szükség. Kiss M. Jenő a településen élte át a nagy erejű vihart.

Szívesen emlékszik vissza a Farkas Bertalannal (a pilótafülkében balra) közös repülésére Kiss M. Jenő. A találkozásukat megörökítő fotót máig őrzi otthonában
Fotó: Hartai Gergely

– Az ítéletidő elmúltával arra gondoltam, bemegyek fagyiért a faluba. Menet közben azonban éreztem, hogy valami nincs rendben. Arra lettem figyelmes, hogy nincs a kereszt és a gömb a katolikus templomon. Ekkor jött egy sugallat, ami azt mondta, hogy „ezt neked kell megcsinálnod”. Így hát mentem is mindjárt a plébánoshoz, Szentirmai atyához, hogy felmennék a toronyba és megnézném a keresztet – részletezte az eseményeket.

Ezután kezdtek el gondolkodni, hogyan tovább. A hatvanhárom méter magas tornyot ugyanis állványozni nem lehetett, úgyhogy itt már csak a helikopteres akció segíthetett.

– Volt egy ismerősöm, aki mezőgazdasági repülőgép-vezető volt. Először ő próbált segíteni egy kisebb tömegű helikopterrel, de a gép mozgását már egy gyenge szél is oly mértékben befolyásolta, hogy nem vezetett eredményre a művelet – tudtuk meg.

Ezt követően egy Mi-8-as helikopter érkezett a helyszínre. Ám ekkor már ipari alpinisták, ejtőernyősök segítettek a sérült gömb levételében. Sikerrel.

– Az akció során amolyan „mindenes” voltam, a technikai kivitelezést és a biztosítást szerveztem meg. A szakemberek aztán meg tudták erősíteni a keresztet, melyet a helyi sportpályán tett le a helikopter – került elő egy újabb fotó a „mentésről”.

Amikor az új kereszt elkészült, ismét jött a Mi-8-as, hogy a helyére tegye a csúcsot.

– El lehet képzelni, milyen aprólékos feladat volt a magasból egy 150 kilós keresztet és gömbjét egy kisebb tartóállványra tenni. Sikerült a kísérlet, a kereszt azonban nem lett merőleges a templom főhajójára, egy kicsit jobbra fordult el. Akkor azt mondták, vegyük le. Mire én azt feleltem: ezt innen soha! Ez már így marad, így egyedi – summázta sza­vait Kiss M. Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában