Galériával

2020.07.16. 17:30

Sajtótájékoztatóval indult a dinnyeszezon Jászapátin

A változatos tavaszi időszak után, kicsit késve július 15. és 20. között érik be a magyar dinnye, de még szeptemberben is elérhető lesz a fogyasztók számára.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

– Idén a korábbi években jellemző 4500-4800 hektárról 4000 hektárra csökkent a hazai görögdinnye termőterület – mondta csütörtökön dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti- és beszállítóipari osztályelnöke a dinnyeszezon indító szakmai sajtótájékoztatón Jászapátin, a Gazda-Farmon. A területcsökkenés oka között említette, hogy a koronavírus-járvány visszavetette a lehetőségeket. Emellett az is közrejátszott, hogy a kedvezőtlen időjárás hatására nehéz piaci helyzet alakult ki.

– Ugyanakkor jó hír, hogy korszerű technológiával és fajtákkal kevesebb területen ugyanannyi vagy több terméket tudunk előállítani. A megtermelt dinnye hatvan százalékát itthon fogyasztjuk el, ami idén jelenlegi számításaink szerint százhatvanezer tonna körül lesz. A többit pedig exportra visszük – emelte ki az elnök.

Az eseményen Sándor László ágazati szakértő előadásában többek között elmondta, hogy arányaiban egyre több minőségi magvas és magnélküli dinnyét termelünk, mely elősegíti a belföldi és export piaci fejlődést is. A piaci trendekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy a görögdinnye mérete mindenhol csökken, Nyugat- és Észak-Közép Európában napjainkban a 3-5 kilós a legnépszerűbb a fogyasztók körében. Megjelent a koktéldinnye és a dinnyeivólé is a piacon.

– A magyar dinnye minőségében benne van a magyar gazda szorgalma, tudása és az a területi, éghajlati adottság, ami miatt finomabb dinnyét tudunk termelni – hangsúlyozta Pócs János dinnyetermelő, országgyűlési képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában