Rákóczifalva

2020.08.24. 11:30

Az afgán kultúra egy szeletével tért haza Tóth Dezső

Különleges ruhát adományozott a rákóczifalvi Macimúzeumnak Tóth Dezső a minap. Az öltözet az arab világból való, látványos kézműves darab, az ottani kultúra egy szelete. De vajon hogyan jutott hozzá ehhez a nem mindennapi viselethez?

Kovács Berta

Safari ezzel az ajándékkal fejezte ki nagyrabecsülését - mutatja Tóth Dezső

Fotó: Mészáros János

– Katonaként jártam pár éve Afganisztánban, ott kaptam ezt a ruhát – osztotta meg velünk Tóth Dezső a különleges öltözék történetét. Kint az afgán–magyar tolmácsuk, Abdul Zafi Safari ajándékozta meg őt a díszes női esküvői ruhával, melyet kézzel varrtak a párja számára.

– Az ott élők nemigen látnak civil európai embert, életmódunkat, a keresztény kultúrát csak rajtunk keresztül ismerik – mutatott rá Dezső. – Hat hónapot töltöttem kint. Nagy élmény volt fél évig egy másfajta világban létezni, egy ennyire más kultúrával szembesülni. Az araboknál nagyon fontos a család, az mindenek felett áll. Tőlem is kérdezgették, családban élek-e, van-e feleségem, gyerekem. Gyermekem van, de én élettársi viszonyban élek, ami számukra értelmezhetetlen. Így azt mondtam, a hivatalos formaság már megvolt, de Isten előtt még nem vagyunk egy pár, még nem tartottuk meg az esküvőt. Hivatalos ceremónia náluk is van, de annak nem tulajdonítanak nagy jelentőséget.

Safari ezzel az ajándékkal fejezte ki nagyrabecsülését – mutatja Tóth Dezső
Fotó: Mészáros János

– A tolmácsunkkal magánemberként is igen jó kapcsolatot építettem ki. Értékelte, hogy én is mindig rákérdeztem, mi van a családdal. Nálunk ez nem csak olyan felületes érdeklődés, udvariasság, mint a mi kultúránkban, őket tényleg érdekli is a válasz. A fiam már nagy, 14 éves, és amikor itthon voltam, összeszedtem több doboznyi régi játékát és kivittem a tolmácsnak. Az ő két gyermeke még olyan korú, hogy szívesen játszik. A kisfia nagyon örült az ajándéknak, ha mentek valahová, mindig vitt magával egy-egy játékot és azt mondta, a nagybátyjától kapta. Valahogy meg kellett neki magyarázni, kije is vagyok én neki, így Safari ezt a kifejezést használta.

– Azt pedig, hogy én így törődtem a családjával, a tolmács azzal szerette volna meghálálni, hogy ő is gondol az én családomra: varrtak a páromnak egy afgán esküvői ruhát. Kértek az élettársamról egész alakos fotót, méreteket, és ezek alapján kézzel készült a díszes öltözet, melyhez piros nadrág és fejfedő is tartozik. Safari ezzel az ajándékkal fejezte ki nagyrabecsülését – magyarázta a katona.

Az öltözetet a párja is nagyon szépnek talált. Gondolkodtak, mi legyen a sorsa, felvetődött az is, hogy esetleg fényképezkedni lehet majd vele. Azt semmiképp sem szerették volna, hogy csak úgy az enyészeté legyen, így végül a Macimúzeumnak ajánlották fel, hiszen ott sok egyéb érdekességet is bemutatnak a brummogó sokaságon túl. Így bárki megcsodálhatja majd az egyéb kiállítási tárgyak között.

Alkalmi férfiruhával is meglepték

Tóth Dezsőt egy férfi öltözettel is megajándékozták. A kaftán korántsem olyan cifra, mint a női esküvői ruha, lehet is ilyet kapni az ottani üzletekben, de ez szintén alkalmi viselet. Természetesen ezt sem hordták itthon a mindennapokban, annál ez is sokkal különlegesebb. Az esküvői öltözettel együtt a díszkaftánt is megkapta a Macimúzeum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában