galériákkal frissítve

2020.08.02. 19:00

Hetedik alkalommal rendezték meg a Tisza-tavi Természet Operaházát

Különleges szám a hetes, nemcsak a népmesékben, hanem a mindennapokban is. Éppen ennyi idős a Természet Operaháza. A Tisza-tavi Fesztivál idén is nagy sikert aratott, egyben bejelentették, hogy eljött a megújulás, a bővülés ideje. Összefognak és létrehozzák a Magyar Tavak Fesztiválját.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Minden évben találkoznak a természet és a művészet kedvelői a Tisza-tónál, idén sem történt másként. A hétvégén már hetedik alkalommal rendezték meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált.

Talán minden korábbinál többen voltak kíváncsiak idén a háromnapos komolyzenei fesztiválra. Bár a koronavírus-járvány nyárőszi visszatérésének veszélye óvatosságra intette a szervezőket, végül a pár nappal korábban bejelentett újabb szigorítás mellett is sikerült megtartani.

– Sokáig kétséges volt, hogy meg tudjuk-e valósítani a programunkat, hála Istennek a jogszabályok szempontjából nem ütköztünk akadályba – értékelt hírportálunknak Debreczeni Ildikó, fesztiváligazgató.

Három nap alatt négy programmal várták az érdeklődőket. Július 31-én, pénteken este került sor a hagyományos gálakoncertre. Megnyitójában L. Simon László országgyűlési képviselő idillinek és paradicsominak nevezte azt a hangulatot, melyet a szervezők megvalósítottak a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőpark félszigetén.

– A Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Miklósa Erika és Horváth István operaénekesek, Horgas Eszter fuvolaművész, valamint Kalmus Felícián csellóművész egy csodálatos örömzenei koncerttel örvendeztettek meg minket – ismertette a fesztivál ötletgazdája és szervezője.

– Örömzenei, hiszen ezek a művészek négy hónapja nem álltak színpadon, Tiszafüreden volt az első alkalom. Ezért szívet melengető volt az első napunk – értékelt.

Fotó: Ujvári László

A fesztivál második napján kerékpárra ültek a sportos komolyzenekedvelők, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumtól indult a fesztivál egyik legismertebb programja, a Tour D˜Opera. Minden korábbinál több, közel ötszáz kerékpáros teljesítette a hatvanhét kilométeres távot, Tiszafüredről indulva a Poroszló, Sarud, Tiszanána-Dinnyéshát, Kisköre, Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszőlős és Tiszafüred-Örvény útvonalon. Mindenhol koncert, frissítő és vendéglátás várta a rekkenő hőségben kerekező mezőnyt.

– Mindig nagy szeretettel várnak minket a települések, de idén valahogy jobban éreztük ezt a vendégszeretetet – jegyezte meg Debreczeni Ildikó.

– Mind a közönség, mind a művészek és a vendéglátók részéről érezhető, hogy idén kevés a rendezvény, ezért megbecsülik az ilyen közös alkalmakat. Ez különleges hangulatot adott a hétvégének – folytatta.

Augusztus 2-án, vasárnap több mint száznegyven futó vett részt az OpeRun elnevezésű élményfutáson. A gyerekek egy, a felnőttek tíz kilométeres távot teljesítettek. Szintén vasárnap zajlott a Boat D˜Opera, ahol a résztvevők csónakba szállva ismerhették meg a Tisza-tavat, miközben hat helyszínen koncertek színesítették a zárónapot.

A péntek esti gálakoncerten jelentették be, hogy a jövőben két új helyszínnel bővül a Természet Operaháza fesztivál. Jövőre már a Velencei-tónál, 2022-ben pedig a Balatonnál is megszervezik a programot, ezzel létrejön a Magyar Tavak Fesztiválja.

Fotó: Ujvári László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában