JÁSZKUNSÁG

2020.08.15. 11:30

Idén több turnusban táboroznak a gólyák

Izgalmas időszak veszi kezdetét a felsőoktatásba készülők számára. Szeptember elején kezdődnek ugyanis a gólyatáborok. Megyénkben két intézmény leendő hallgatói érintettek. Egyelőre úgy tűnik, az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusára, valamint a Debreceni Egyetem Szolnok Campusára készülők is részt vehetnek az első évesek hagyományos táboraiban.

Munkatársainktól

A gólyatáborok sajátossága, hogy a felsőbb évesek játékos feladatokkal készítik fel a leendő hallgatókat az egyetemi, főiskolai életre

Fotó: Illusztrációfotó: Bús Csaba

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusára felvett elsőéves hallgatók az Összegyetemi Gólyatáborban vehetnek részt.

– Az Eszterházy Károly Egyetem Hallgatói Önkormányzata idén szeptember 1–4. között tervezi megtartani gólyatáborát a tiszafüredi Horgász és Családi Kempingben – tájékoztatta hírportálunkat Zaja Barbara, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EKE) elnöke. A járványügyi helyzet ellenére a kiválasztott időponton nem kellett módosítaniuk a szervezőknek.

– A táborban a terv szerinti maximális létszám a korábbi évekhez hasonlóan négyszázhetven fő. Várhatóan, a felvételi számok következtében kevesebb hallgató látogatja majd a gólyatábort, valamint a gyöngyösi campus integrációja miatt szintén csökkentett létszámra számítunk. A tábor igazgatójával egyeztettük a létszámot, ami a járványügyi előírásoknak megfelel, és egyéb létszámcsökkentésre, korlátozásra nincs szükség – tette hozzá az EKE elnöke.

A gólyatáborok sajátossága, hogy a felsőbb évesek játékos feladatokkal készítik fel a leendő hallgatókat az egyetemi, főiskolai életre
Fotó: Illusztrációfotó: Bús Csaba

Megtudtuk azt is, hogy a tábor ideje alatt két külön faházat tartanak majd fenn. Egyikben szükség esetén mentős látja el az általános betegeket, sérülteket, míg a másik faházat elkülönítik arra az esetre, ha valakinél a koronavírus jeleit észlelnék.

– A táborba lépés előtt, a regisztrációnál lázmérést végzünk, továbbá a táborozók írásbeli nyilatkozatot tesznek arról, hogy nem betegek és az elmúlt két hétben nem jártak külföldön. A programokat érintően a vetélkedők játékait módosítottuk, hogy a feladatok során a résztvevőket ne kötelezzük érintkezésre – közölte Zaja Barbara.

– Ettől függetlenül dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem rektora augusztus 24-éig még dönthet úgy, hogy a járványhelyzet alakulása miatt mégsem tarthatjuk meg a gólyatábort.

A Debreceni Egyetem hivatalos sajtóközleményben ismertette az idei gólyatáborral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, melynek helyszíne a cívisváros lesz. A korábbi évek gyakorlatától eltérően három turnusban, ezen belül turnusonként két, egymástól teljesen elkülönített területen zajlik majd az esemény. Így tulajdonképpen hat különböző gólyatáborban segítik a szervezők a frissen felvételt nyert hallgatók egyetemi beilleszkedését.

A jelenlegi helyzet igencsak megnehezítette a tábor szervezését, ezért a Debreceni Egyetem vezetősége és a tábor szervezői arra törekednek, hogy a rendezvény a kormány által előírt rendeleteknek és egészségügyi szabályoknak megfelelően valósuljon meg, hiszen mindenki számára elsődleges szempont a hallgatók és családtagjaik egészségének védelme.

A Debreceni Egyetem Szolnok Campusa az egyetem gazdaságtudományi karához tartozik. A kar leendő hallgatóit a harmadik turnusban, szep­tember 2–5. között várják majd a szervezők. Olyan épületekben fogadják a fiatalokat, melyek elhelyezkedésüknek és egyéb építészeti adottságaiknak köszönhetően teljes mértékben alkalmasak arra, hogy egy időpontban két ötszáz fős tábort tartsanak bennük. A résztvevők semmilyen formában nem találkoznak egymással.

Kilencven hallgató kezdhet Szolnokon

A Debreceni Egyetem tájékoztatása szerint a felvételi eljárás során a Gazdaságtudományi Kar Szolnok Campusára kilencven hallgatót vettek fel nappali és levelező képzésekre. Ennek tükrében a kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzését huszonhárom, az alapszak levelező képzését tizenöt fő kezdi el. A pénzügy-számvitel alapszakra levelezőn tizenöten jelentkeztek. A kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés levelező munkarendjét huszonegyen, a turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzését pedig tizenhatan választották.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában