JÁSZKUNSÁG

2020.08.13. 14:00

Még a héten pályázhatnak az új falu- és tanyagondnoki buszokra

Augusztus 15-ig lehet benyújtani az új akadálymentesített falugondnoki buszok beszerzésére irányuló kérelmeket a Magyar Falu Program keretein belül. A támogatás értékhatára tizenötmillió forint.

Munkatársainktól

Kiss Erzsébet Eliza tiszainokai polgármester Nagy János falugondnoknak adta át a pályázati forrásból vett új busz kulcsát

Forrás: Beküldött fotó

A tavalyi buszbeszerzési pályázat országosan 339 települést segített új járműhöz, ebből 148 helyen a támogatásnak köszönhetően jött létre a falugondnoki szolgálat. A korábbi 600 helyett idén már a legfeljebb 800 lakosú települések is foglalkoztathatnak falugondnokokat, ám több jászkunsági településen, ahol nagy szükség lenne ezekre a buszokra, ennél magasabb a lakosságszám.

Bár még tavaly nyert pályázati pénzt falugondnoki szolgálat indítására és kisbusz beszerzésére a háromszáz lelkes Csataszög, a járműre egyelőre várnia kell. A szolgálatot már idén januárban szerették volna elindítani, ám tavaly év végén kiderült, a buszt csak pár hónap késéssel tudják átvenni, mivel az akadálymentesítése és az engedélyeztetések plusz időt vesznek igénybe. A lehetőséget már évek óta várják a kistelepülésen, mivel sok az idős ember, akiknek az ügyintézést és az orvoshoz járást könnyítené meg, a legkisebbeket pedig bölcsődébe szállítanák a busszal. Mivel gyereknevelési intézmények nincsenek Csataszögön, a szülők Nagykörűbe hordják csemetéiket. A járművel a tömegközlekedés menetrendjéhez nem illeszkedő, későig tartó iskolai szakkörök, rendezvények látogatása is megoldódik majd.

Bár falugondnoki szolgálat tavasz óta működik, a falubuszt egyelőre nem tudják használni. Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester elmondta, ehhez már csak a közlekedési hatóság engedélyére várnak.

A Jászságban is szükség van a szolgáltatásra

– Jászágón már elkészítettük és benyújtottuk a pályázatot kisbusz beszerzésére, a régit cserélnék le vele – tájékoztatta hírportálunkat Mozsár Lászlóné polgármester. A községben évtizedek óta működik falugondnoki szolgálat, amely nemcsak a belterületen élőket, hanem a tanyavilág lakosait is ellátja. A falugondnok munkáját jelenleg is segíti gépjármű, de már tizenegy éves, ezért lassan időszerű lenne a cseréje. Azt egyelőre nem tudják, mi lesz a régi busz sorsa, az a pályázat eredményétől függ – magyarázta a település vezetője.

Jászivány 2016-ban pályázott sikeresen egy korábbi vidékfejlesztési programban, melynek köszönhetően új falugondnoki járműhöz jutott a falu – tudtuk meg Tari András polgármestertől.

A busz azóta is jó szolgálatot tesz a Jászság legkisebb településén, ezért most nem pályáznak. Szociális alapellátás keretében például biztosítják a lakosok szállítását különböző egészségügyi, orvosi vizsgálatokra. Szükség esetén közreműködnek a helyi óvodások, iskolások szállításában is. A koronavírus-járvány idején az idősek főként a gyógyszerek kiváltásában igényelték a falugondnok segítségét.

Kiss Erzsébet Eliza tiszainokai polgármester Nagy János falugondnoknak adta át a pályázati forrásból vett új busz kulcsát
Fotó: Beküldött fotó

A tiszazugi települések is élnek a pályázat adta lehetőséggel

– Bár van már egy kisbuszunk, mégis benyújtottuk a pályázatot. A jelenlegi jármű leginkább a tanyagondnok munkáját segíti. Annak ellenére, hogy a busz hatéves, meglehetősen jó állapotban van, ugyanis ha tehetjük, kíméljük. Az ebédhordást például nem ezzel végezzük, leginkább az időseket és az óvodásokat szállítjuk vele. Nyugdíjasainkat és mozgássérültjeinket a kunszentmártoni rendelőbe, a külterületen élő kicsiket pedig óvodába – számolt be róla dr. Kiss Györgyné tiszakürti polgármester. Hozzátette, ha mégis nyernek a pályázaton, a jelenleg használt, de jó állapotú járművet az erdélyi Osdolának ajánlanák fel, amely bár nem testvértelepülésük, nagyon jó kapcsolatot ápolnak vele.

Tiszainokán tavaly pályáztak falugondnoki autóra, melyet még tavasszal átvehettek.– A betegek szállítását, bevásárlást, ebédhordást intézzük vele. Elsősorban nem az ovisok használják, mégis előfordult már, hogy autósüléseket kölcsönkérve, őket is szállítottuk – részletezte Kiss Erzsébet Eliza polgármester. Hozzátette, a pályázati elbírálás során azt is figyelembe vették, ha a korábbi autót egy határon túli településnek ajánlották fel – az átadás jelenleg is folyamatban van.

Nagy hasznát vették a buszoknak a veszély-helyzet idején

Tiszapüspöki idén nem pályázik falugondnoki buszra, mert a jelenlegiek még jó állapotban vannak.

– A Magyar Falu Programon belül nekünk most más volt fontos, és ezzel szeretnénk megadni az esélyt a környező településeknek – magyarázta Bander József, Tiszapüspöki polgármestere.

A településen jelenleg két kisbusz is segíti a közösséget, egyet az önkormányzat használ, a másikat pedig egy civil egyesület.

– A jelenlegi, hét plusz egy fő szállítására alkalmas járművek 2014 óta vannak birtokunkban, egy hasonló pályázaton nyertük őket. Szerintem öt évet még kibírnak. Az egyesület a táncosokat vagy az énekkart szállítja különböző fellépésekre, vagyis a busz a kulturális és sportfeladatokat segíti, az önkormányzat járművének pedig az idős- és a családgondozásban van szerepe. A veszélyhelyzet idején mindkettőnek óriási hasznát vettük, ezekkel szállítottuk az ebédet az arra rászorulóknak – tette hozzá a település vezetője.

Nagy szükségük lenne a járműre, de több kritériumnak sem felelnek meg

– Sajnos mi nem pályázhatunk – közölte csalódottan az ezer lakosú Örményes polgármestere. – Két olyan feltétele is van a kiírásnak, amelynek nem felelünk meg. Ahhoz ugyanis, hogy benyújthassuk, falu- vagy tanyagondnokot kellene kineveznünk, de nem tehetjük, mert nyolcszáz fő feletti település vagyunk, ráadásul Örményesnek nincs tanyaterülete. Már nagyon régen szeretnénk egy önkormányzati kisbuszt, sokat segítene az itt élő idősek ellátásában – hangsúlyozta Török Tamás.

Kunmadaras önkormányzata szintén nagyon szeretne részt venni a Magyar Falu Program pályázatán, de ötezer fő feletti településként ezt nem teheti meg.

– Korábban az önkormányzatnak volt kisbusza, csak amikor a Szociális Szolgáltató Központot átvette a református egyházközség, a buszt is megkapta. Azóta nincs sajátunk, pedig nagyon jó lenne. Sajnos nem vehetünk részt ilyen pályázatokban, mert ötezer feletti a lakosságszámunk – mondta Balogh Marianna polgármester. Hozzátette, leginkább a különböző sporteseményekre szállítanák busszal a gyerekeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában