Mezőtúr

2020.08.25. 17:30

Önkénteskedett a „magyar tenger” partjainál Hasznos Bianka

Különleges nyári elfoglaltságot talált magának Hasznos Bianka. A fiatal túri lány annak a nyolc megyebeli fiatalnak az egyike, akik részt vettek a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Balaton-parti önkéntes elsősegélynyújtó táborában, majd szolgálatot is teljesítettek a magyar tenger strandjain.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Biankát jó érzéssel tölti el, ha segíthet másokon

Forrás: Beküldött fotó

Idén háromszázhúsz önkéntes negyvenfős turnusokban látja el a feladatokat a parton. A fiatalok bevonásával megvalósuló ügyelet nagy hagyományokra tekint vissza, 2007 óta szervezik igen nagy sikerrel. Az elmúlt esztendőkben összesen több mint negyvenkétezer esetet láttak el, hat sikeres újraélesztést hajtottak végre, és minden bizonnyal megannyi fiatal életét határozták meg az itt átélt élmények későbbi pályaválasztásuk során. Bianka szintén határozottan és komolyan vélekedik az önkéntes munkáról, két turnusban is részt vett, izgatottan készül a harmadikra.

– Az iskolánkban hirdették meg a lehetőséget, és azonnal jelentkeztem. Engem nem ijeszt meg a felelősség, sőt! Jó érzéssel tölt el a tudat, hogy valaki számára segítséget, biztonságot nyújthatok – mondta a fiatal lány. Beszámolt arról is, hogy első körben Balatonbogláron, másodjára Balatonszemesen teljesített szolgálatot.

Biankát jó érzéssel tölti el, ha segíthet másokon
Fotó: Beküldött fotó

– Reggel hétkor ébresztettek a balatonszárszói szálláson, majd a reggeli és a készülődés után vonattal mentünk az adott helyszínre. Tíz órától egészen este hatig voltunk szolgálatban, ez idő alatt elláttuk az esetleges sérülteket. Jellemzően kagyló okozta vágást, rovarcsípést, horzsolásokat kellett orvosolnunk. Akadt, aki a napszúrás vagy napégés tüneteivel fordult hozzánk. Rándulást is elláttunk, allergiás reakciók enyhítésében segédkeztünk. Párban voltunk ügyeletben, egyikünk tizennyolc év feletti, a másik alatti. És természetesen csoportvezetők is segítették, felügyelték a munkát – sorolta Bianka.

A fiatalok összesen tizenkilenc strandon teljesítenek önkéntes szolgálatot a Balatonnál, egészen augusztus utolsó napjáig. Középiskolások és a felsőoktatásban tanulók egyaránt képviseltetik magukat, sokan mentőtisztnek tanulnak, és nyári gyakorlatukat töltik. Biankára szintén nagy hatással voltak az eddig átélt tapasztalatok, és ugyan szep­temberben még csak a gimnázium tizenegyedik évfolyamát kezdi, már most kacérkodik a gondolattal, hogy ezen a pályán folytassa az útját.

– Azért van még időm dönteni, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy mentőtiszt legyek egyszer. Bárhogyan is alakul, az biztos, hogy nagyon sok élménnyel és értékes kapcsolatokkal gazdagodtam a parton, ezeknek mindig hasznát veszem majd!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában