sokak kedvence

2020.10.26. 20:00

Frissen szedett gombával telt meg a szolnoki piac

Nem volt hiány csapadékból az utóbbi hetekben, ez kedvezett a gombák fejlődésének. Sokan élnek az alkalommal, hogy minél többet begyűjtsenek belőlük, hiszen azok jó néhány finom étel alapanyagai lehetnek. Ám a gombáknak csak egy része fogyasztható, így ajánlott azokat mindig bevizsgáltatni szakértővel!

Kovács Berta

Fotó: Mészáros János

Rengetegen hoznak most gombát ellenőriztetni a szolnoki vásárcsarnokba is. Ki saját felhasználásra, ki eladásra szánja. A tiszajenői Gulyás Zoltán bő választékot kínál, fenyőtinórut, mezei szegfűgombát, déli tőkegombát, nagy őzlábgombát, valamint egy kevés lilatönkű pereszkét szedett eladni. Harminc éve foglalkozik már ezzel, a Cegléd, Kecskemét környékén lévő erdőkben gyűjti, megszokott lelőhelyeiről.

– Az őzlábgomba lefutóban van, annak nem tett túl jót az eső, de talán még lesz egy hulláma. A tinóru van még bőven. A déli tőkegomba pedig olyan, hogyha az ember talál egy fatönköt, nyárfát, ahol terem, akkor onnan lehet bőven szedni, de az is egy-két hullámban van egy évben. Akad olyan fajta is, ami még nem bújt elő, ilyen például a rizike, a szürke tölcsérpereszke, és most kezd jönni a kései laskagomba és a téli fülőke – mutatott rá Gulyás Zoltán.

Vida Jánosné Újszász környéki mezőkről gyűjtöget. Mint mondta, terem ott is rengeteg, csak nagyon sokan szedik eladási céllal.

Berta Mónika gombaszak­ellenőrhöz is egyre-másra érkeztek kisebb-nagyobb mennyiségekkel a gyűjtögetők.

– Két hete indult be ennyire a gombaszezon – számol be róla Mónika. – Sárguló csiperkét, nagy őzlábgombát, fenyőtinórut, lilatönkű pereszkét hoznak be legnagyobb mennyiségben, de mezei szegfűgombát is kilószámra találnak. Főként a Szandai rétről szedik, de hoznak vizsgálatra Rákóczifalváról, Zagyvarékasról, Besenyszögről, Tiszavárkonyról és Nagykörűből is. Ősszel szaporodnak a gombák, ilyenkor rengeteget találni. Ottjártunkkor is egymásnak adták a kilincset a gombászok.

Meg is mutatkozott az ellenőrzés haszna: jelentős mennyiség végezte a kukában, miután fogyaszthatatlannak bizonyult. Rengeteg volt a sárguló csiperke, amely szintén nem ehető, enyhén mérgező, elfogyasztva gyomorrontást okoz.

Mónika elmondta, hoztak e napon is mérgező begön­gyöltszélű cölöpgombát, ami akkumulálódik a szervezetben. Pálinkás Imréné Tiszapüspökiben szedett gombát kapott egy kedves ismerősétől, azt hozta el bevizsgáltatni.

– Nagyon szeretem a gombát, ezért is adtak nekem. Ezek közül a csiperkét ismerem, gyerekkoromban is szedtük, de behoztam, biztos, ami biztos – mondta. A gombák fele nála is eldobandónak bizonyult.

Vida Jánosné az Újszász környéki mezőkről gyűjti a gombát
Fotó: Mészáros János

Kass István is elhozta megmutatni gyűjtögetése eredményét.

– Van, amit nem ismerek, azért hoztam el. Amit hoztam, nagyrészt sárguló csiperke volt, a másik pedig pereszke. Amit én leginkább szedni szeretek, az a szegfűgomba, vannak telepek, ahol őzlábgombát is gyűjtök, meg csiperkét – árulta el.

Fügedi András a NEFAG-erdőben gyűjtöget, illetve a Zagyva két oldalán is keresgél.

– Nagyjából már ismerem, hogy melyek a fogyasztható fajták, de azért mindig átvizsgáltatom, mert akadhat köztük rossz. Ezúttal az őzlábgombának a fele kukacos volt, így meg nem ajánlott a fogyasztása. Most rengeteg a gomba. Sok volt a csapadék, ez a 15–16 fok pedig kedvező nekik – nyilatkozta.

Sokváriné Zsuzsa például a Holt-Tiszánál, a gázfogadó állomás környékén talált rengeteg gombát, onnan hozott egy adaggal, nem nagyon ismeri a gombákat, első alkalommal próbálkozott meg a szedéssel. A kalaposok többsége azonban nála is sárguló csiperkének bizonyult.

Vigyázni kell, mi kerül az asztalra

Berta Mónika gomba­szakel­lenőrtől megtudtuk, az utóbbi napokban itt szokatlan, nyírfaszőrgombát is hoztak be, amivel nemigen szokott találkozni. Egyébként a vizsgálatra hozott gombák nagy része bizonyul olyan fajtának, ami nem ehető, egy nagy kuka egy óra alatt megtelik velük. Ez is azt mutatja, dömping van ugyan most gombákból, de nagyon kell vigyázni, mi kerül az asztalra. A piacon hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken 9-től 10-ig ingyenesen lehet bevizsgáltatni a gombákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában